Met aanpassingen in uw woning kunt u langer en veiliger thuis blijven wonen. Kunt u een woningaanpassing niet zelf regelen, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Team van de gemeente.

Op de websites Langer Thuis in eigen Huis en Mijn huis op maat vindt u meer informatie over mogelijke aanpassingen in uw woning. U kunt ook een ergotherapeut om advies vragen of gebruik maken van ouderenadvies.

Aanvragen bij de gemeente

Kunt u een woningaanpassing niet zelf regelen, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Team van de gemeente. Een medewerker van het Sociaal Team nodigt u uit voor een keukentafelgesprek. Na dit gesprek beoordeelt de gemeente of uw aanvraag wordt goedgekeurd.

Kosten

Woningaanpassingen vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U betaalt hiervoor een eigen bijdrage. Voor aanpassingen in uw vakantiewoning of caravan krijgt u geen vergoeding vanuit de Wmo.

De gemeente vergoedt alleen de goedkoopste mogelijkheid. Kiest u in overleg voor een duurdere aanpassing, dan betaalt u het prijsverschil zelf.

Verhuizen

Zijn woningaanpassingen niet mogelijk of te duur? Dan is verhuizen naar een passende woning misschien een betere oplossing. Moet u vanwege een beperking verhuizen, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een verhuiskostenvergoeding. Deze vergoeding geldt niet voor mensen die vanwege ouderdom niet meer in hun huis kunnen blijven wonen.