De inhoud is geladen.

Rijbewijs

Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs aan bij de gemeente. Op deze pagina leest u hoe u dat doet.

 

Om een rijbewijs aan te vragen, moet u geslaagd zijn voor uw rijexamen bij het CBR. U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont. Maak hiervoor een afspraak. Dat kan via bovenstaande button of telefonisch via (0485) 34 83 83.

U kunt uw rijbewijs na ongeveer een week ophalen in het gemeentehuis. Ook hiervoor maakt u een afspraak.

Spoedaanvraag

Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor telefonisch een afspraak via (0485) 34 83 83. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen. U moet hiervoor wel extra betalen.

Veel gestelde vragen

Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

 • Voor personen tot 65 jaar: 10 jaar
 • Voor personen tussen de 65 en 70 jaar: tot uw 75e verjaardag
 • Voor personen tussen de 70 en 75 jaar: 5 jaar
 • Voor personen ouder dan 75 jaar: maximaal 5 jaar
 • Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus): maximaal 5 jaar

Wat kost een rijbewijs?

Per 1 januari 2024 gelden de volgende tarieven:

 • Rijbewijs: € 48,15
 • Extra kosten bij een spoedaanvraag: € 34,10

U betaalt bij de aanvraag. Dit kan contant of met pin.

Wat moet ik meenemen?

 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden;
 • Pinpas of geld. U betaalt bij de aanvraag;
 • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart);
 • Bij het verlengen van uw rijbewijs: uw oude rijbewijs. Is deze niet meer geldig? Neem dan ook een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort of ID-kaart).

Hoe lang duurt het voordat ik mijn rijbewijs heb?

U kunt uw rijbewijs na ongeveer een week ophalen in het gemeentehuis. Ook hiervoor maakt u een afspraak.

Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor telefonisch een afspraak via (0485) 34 83 83. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen. U moet hiervoor wel extra betalen.

Wanneer heb ik een Gezondheidsverklaring nodig?

Met een Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. In de volgende situaties heeft u een Gezondheidsverklaring nodig:

 • U vraagt voor de eerste keer een praktijkexamen aan;
 • U wilt categorie-uitbreiding van uw rijbewijs;
 • U wilt rijbewijs C (vrachtwagen) en/of rijbewijs D (bus) halen of verlengen;
 • U heeft een medische beperking;
 • Uw rijbewijs is ingenomen;
 • U bent 75 jaar of ouder.

Kijk voor meer informatie over de Gezondheidsverklaring op de website van het CBR.

Wanneer heb ik een medische keuring nodig?

U heeft een medische keuring nodig in de volgende situaties:

 • U heeft een medische beperking;
 • U bent 75 jaar of ouder;
 • U wilt rijbewijs C (vrachtwagen) en/of rijbewijs D (bus) halen of verlengen.

U heeft in deze gevallen ook een Gezondheidsverklaring nodig. Nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend, krijgt u bericht van het CBR om u te laten keuren door een arts. Kijk voor meer informatie over de medische keuring op de website van het CBR.

Let op: start uw medische keuring ruim voordat uw rijbewijs verloopt. Als uw rijbewijs verloopt en u bent nog niet gekeurd, dan mag u (tijdelijk) niet rijden.

Ik ben nog geen 18 jaar. Hoe vraag ik een rijbewijs aan?

U kunt vanaf uw 17e uw rijbewijs halen. Tot uw 18e rijdt u dan onder begeleiding van een coach, die naast u in het voertuig zit. U vraagt hiervoor een begeleiderspas aan. Op de website van de RDW leest u hoe u dat doet. Nadat u de begeleiderspas heeft ontvangen, vraagt u uw rijbewijs aan bij de gemeente.

Hoe vraag ik een bromfietsrijbewijs aan?

Ook een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) vraagt u aan bij de gemeente. Dit werkt hetzelfde als het aanvragen van een auto- of motorrijbewijs. Heeft u al een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan wordt het bromfietsrijbewijs automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Mijn rijbewijs is kwijt of gestolen. Wat moet ik doen?

Bent u uw rijbewijs verloren? Meld dit dan online bij de RDW via onderstaande button. U heeft hiervoor DigiD nodig. Heeft u geen DigiD? Meld de vermissing dan bij de gemeente. Nadat u de vermissing heeft gemeld, vraagt u een nieuw rijbewijs aan.

Meld vermissing

Wat is een beginnersrijbewijs?

Haalt u voor het eerst uw rijbewijs? Dan bent u een beginnend bestuurder. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent of voor welk soort voertuig uw rijbewijs geldt. Beginnende bestuurders krijgen een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen in het verkeer. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Ik heb een militair rijbewijs. Mag ik daarmee rijden?

Heeft u een Nederlands militair rijbewijs? Deze is buiten de militaire organisatie niet geldig. Wel kunt u het militair rijbewijs bij de gemeente omwisselen voor een normaal rijbewijs. Doe dit binnen 3 jaar nadat het militair rijbewijs is afgegeven.

Ik heb een buitenlands rijbewijs. Mag ik daarmee in Nederland rijden?

Heeft u een geldig buitenlands rijbewijs? U mag hiermee voor een bepaalde tijd in Nederland rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

In sommige gevallen kunt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website van de RDW.

Hoe kan ik code 95 laten bijschrijven op mijn rijbewijs?

Wilt u voor uw werk met een bus of vrachtwagen rijden? Dan moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, laat u de code 95 op uw rijbewijs bijschrijven. U vraagt hiervoor een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente. De code is 5 jaar geldig. Kijk voor meer informatie over de code 95 op de website van het CBR.