De Omgevingswet is een nieuwe landelijke wet  die is ingegaan op 1 januari 2024. In de Omgevingswet staan alle wetten en regels over bouwen, wonen, verkeer, erfgoed, milieu, natuur en water. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven.

U krijgt met de Omgevingswet te maken als u plannen heeft om iets te veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u een dakkapel wilt plaatsen, een bedrijfsruimte in uw garage wilt maken of een evenement wilt organiseren.

Wat is er verandert met de komst van de Omgevingswet?

  • Er is een nieuw Omgevingsloket.(externe link) Hier staan alle regels van het Rijk, de provincie, de gemeente en het waterschap bij elkaar. In het Omgevingsloket kunt u online zien wat mag en kan in uw omgeving. Bijvoorbeeld of u een vergunning voor uw activiteit nodig heeft. U kunt er ook een vergunning aanvragen, een melding doen of aanvullende informatie doorgeven.
  • Voor veel vergunningen zijn de termijnen voor het nemen van besluiten korter. Voor sommige aanvragen is de termijn verkort naar 8 weken (met mogelijkheid om de termijn met 6 weken te verlengen). Wanneer uw vergunningsaanvraag complex is, kan er een uitgebreide procedure nodig zijn. In dat geval moet er binnen 26 weken een besluit worden genomen. Ook bij deze procedure is een verlenging met 6 weken mogelijk.
  • Met de komst van de Omgevingswet verwacht de overheid van de initiatiefnemer dat diegene met omwonenden en anderen die iets van het initiatief gaan merken in gesprek gaat. De wet noemt dit participatie.

Meer weten over de Omgevingswet?
Meer informatie voor inwoners(externe link)  Meer informatie voor ondernemers(externe link)

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

De Omgevingswet is niet de enige nieuwe wet die in werking is getreden. Ook de wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is in werking getreden per 1 januari 2024.

Door de komst van de Wkb is de toetsing aan de bouwtechnische eisen van een aantal typen bouwwerken verplaatst van de gemeente naar een onafhankelijke partij, de zogenoemde kwaliteitsborger.

Als u van plan bent om te (ver)bouwen, is het belangrijk dat u eerst checkt of het bouwwerk onder de Wkb valt. Dit kunt u doen via het nieuwe Omgevingsloket.(externe link) Als het bouwwerk onder de Wkb valt, moet u een onafhankelijke controleur, een kwaliteitsborger, inschakelen. Uw aannemer of architect kan u hierbij helpen.

Klik hier voor meer informatie over de Wkb

Vragen?

De in werking treding van deze nieuwe wetten roept ongetwijfeld vragen op. Voor vragen over de Omgevingswet kunt u met ons contact opnemen via info@bergen.nl of via (0485) 34 83 83.