Regelingen voor mensen met een laag inkomen

Wat is het?

Huishoudens met een laag inkomen kunnen in de gemeente Bergen gebruik maken van verschillende regelingen. Met deze regelingen kunt u bijvoorbeeld meedoen aan maatschappelijke, educatieve en culturele activiteiten, en kan uw kind lid worden van een (sport)club of vereniging.

Hoe werkt het?

Klik op onderstaande regelingen voor meer informatie.

  Jeugdfonds Sport & Cultuur

  • Voor kinderen en jongeren uit gezinnen met een inkomen tot 130% van de geldende bijstandsnorm.

  Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is er voor kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen met weinig geld. Het Jeugdfonds maakt het mogelijk dat zij toch lid kunnen worden van een sportclub of dans-, muziek-, theater- of kunstlessen kunnen volgen. Zo wordt de contributie of het lesgeld betaald en in sommige gevallen de benodigdheden zoals sportkleding of dansschoenen.

  Intermediair

  U kunt zelf geen aanvraag doen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Hiervoor heeft u een intermediair nodig. Dit is bijvoorbeeld een juf of meester, sportcoach of schuldhulpverlener. Hij of zij kan de aanvraag voor u doen. Kijk voor meer informatie op de website van het Jeugdfonds Sport & Cultuur of neem contact op met het Jeugdfonds via:

  Intermediair worden?

  Bent u leerkracht, jeugdhulpverlener, schuldhulpverlener, vrijwilliger bij Stichting Leergeld, maatschappelijk werker of op een andere manier professioneel betrokken bij de opvoeding of verzorging van een kind? Word dan intermediair!

  Als intermediair kunt u een aanvraag indienen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. U bent daarmee de verbindende schakel die ervoor zorgt dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen. Let op: ouders/verzorgers, sportverenigingen en cultuuraanbieders kunnen géén intermediair worden.

  Kijk voor meer informatie en het indienen van een aanvraag op de website van het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

  Hulp nodig?

  Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met Gemeente Bergen via (0485) 34 83 83 of info@bergen.nl. De medewerkers van de gemeente kijken graag met u mee!

  Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

  • Voor inkomens tot 100% van de geldende bijstandsnorm.

  U betaalt ieder jaar gemeentelijke belastingen. Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW) int deze belastingen. Kunt u de gemeentelijke belastingen niet betalen? Dan komt u misschien in aanmerking voor kwijtschelding. Dit betekent dat u (een deel van) de belastingen niet hoeft te betalen. 

  Kijk voor meer informatie op de website van BsGW.

  Stichting Leergeld De Stuwwal

  • Voor kinderen tot 18 jaar uit gezinnen met een inkomen tot 130% van de geldende bijstandsnorm.

  Via Stichting Leergeld De Stuwwal krijgt u een bijdrage in de schoolkosten van uw kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage kan oplopen tot maximaal € 500,- per kind per jaar. De stichting kan tegemoet komen in de kosten voor bijvoorbeeld een fiets, computer of tablet, maar ook voor binnen- en buitenschoolse activiteiten.

  Aanvragen

  U doet een aanvraag op de website van Stichting Leergeld De Stuwwal.

  Hulp nodig?

  Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor deze regeling? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met Gemeente Bergen via (0485) 34 83 83 of info@bergen.nl. De medewerkers van de gemeente kijken graag met u mee!

  Participatiefonds

  • Participatiefonds voor volwassenen: voor inkomens tot 110% van de geldende bijstandsnorm;
  • Participatiefonds voor kinderen: voor inkomens tot 130% van de geldende bijstandsnorm.

  Met het participatiefonds krijgt uw gezin € 100,- per persoon per jaar. Ook voor kinderen vanaf 4 jaar. Met dit geld kunt u meedoen aan maatschappelijke, educatieve en culturele activiteiten.

  Aanvragen

  U vraagt een bijdrage uit het participatiefonds aan bij de gemeente via het aanvraagformulier. U kunt dit formulier:

  • downloaden via deze link en zelf printen;
  • ophalen in het gemeentehuis;
  • aanvragen via (0485) 34 83 83 of info@bergen.nl.

  Het ingevulde formulier stuurt u naar:

  Gemeente Bergen (L)
  Afdeling Inwoners
  Postbus 140, 5854 ZJ Bergen L

  U kunt het formulier ook inleveren op het gemeentehuis, Raadhuisstraat 2 in Bergen.

  Let op: u kunt de aanvraag pas indienen nádat u kosten heeft gemaakt. 

  Hulp nodig?

  Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor deze regeling? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met Gemeente Bergen via (0485) 34 83 83 of info@bergen.nl. De medewerkers van de gemeente kijken graag met u mee!

  Zwemlesregeling Gemeente Bergen

  • Voor kinderen tussen de 5 en 18 jaar uit gezinnen met een inkomen tot 130% van de geldende bijstandsnorm, die nog geen zwemdiploma A hebben.

  Kan uw kind vanwege financiële omstandigheden zijn of haar zwemdiploma niet halen? Dan komt u misschien in aanmerking voor de zwemlesregeling van Gemeente Bergen. De gemeente vergoedt de kosten voor zwemdiploma A (en mogelijk B) aan de zwemlesaanbieder. Ook kunt u gebruik maken van een gratis online leerlingenvolgsysteem, zodat u de voortgang van uw kind kunt bekijken.

  Aanvragen

  U vraagt de zwemlesregeling aan bij de gemeente via het aanvraagformulier. U kunt dit formulier:

  • downloaden via deze link en zelf printen;
  • ophalen in het gemeentehuis;
  • aanvragen via (0485) 34 83 83 of info@bergen.nl.

  Het ingevulde formulier stuurt u naar:

  Gemeente Bergen (L)
  Afdeling Inwoners
  Postbus 140, 5854 ZJ Bergen L

  U kunt het formulier ook inleveren op het gemeentehuis, Raadhuisstraat 2 in Bergen.

  Hulp nodig?

  Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor deze regeling? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met Gemeente Bergen via (0485) 34 83 83 of info@bergen.nl. De medewerkers van de gemeente kijken graag met u mee!

  Aanvullende informatie

  Wat is 130% van de bijstandsnorm?

  Voor veel (kind)regelingen komt u in aanmerking als u een inkomen heeft tot 130% van de geldende bijstandsnorm. Dit betekent:

  • Voor alleenstaande ouders: € 1.476,64
  • Voor gehuwde of samenwonende ouders: € 2.109,48

  Voor meer informatie neemt u contact op met Gemeente Bergen via (0485) 34 83 83 of info@bergen.nl.

  Lokale initiatieven en partners

  Naast bovengenoemde regelingen zijn er in de gemeente Bergen verschillende initiatieven en organisaties die hulp en ondersteuning bieden aan huishoudens met een laag inkomen. Klik op onderstaande links voor meer informatie.

  Uitkeringen, toeslagen en tegemoetkomingen

  Misschien komt u ook in aanmerking voor een gemeentelijke uitkering, toeslag of tegemoetkoming. Kijk voor meer informatie op: