Heeft u moeite om u binnen en/of buiten uw huis te verplaatsen? Misschien kan een hulpmiddel als een rolstoel, scootmobiel of aangepaste fiets u helpen.

Doe hiervoor een melding voor Wmo-ondersteuning bij het Sociaal Team van de gemeente. De medewerker van het Sociaal Team bekijkt samen met een ergotherapeut welke oplossing het beste bij u past.

Rolstoel

Incidenteel gebruik

Heeft u slechts af en toe een rolstoel nodig? Dan kunt u deze gemakkelijk en gratis lenen bij het Ontmoetingscentrum Bergen(externe link) (OCB), Murtseltseweg 4a in Nieuw Bergen. Het OCB is geopend op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur. U kunt de rolstoel reserveren via (0485) 34 66 73. Het is mogelijk een rolstoel voor maximaal drie aaneengesloten dagen te lenen.

Tijdelijk gebruik

Een rolstoel voor tijdelijk gebruik kunt u lenen bij de thuiszorgwinkel. Als u de rolstoel maximaal zes maanden nodig heeft, wordt dit vaak vergoed door de zorgverzekering.

Langdurig gebruik

Heeft u de rolstoel langdurig nodig en zijn uw klachten medisch aantoonbaar? Dan komt u misschien in aanmerking voor een rolstoel van de gemeente. Hiervoor betaalt u geen eigen bijdrage.

Voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag doen bij het UWV(externe link).

Scootmobiel

Op deze manieren kunt u aan een scootmobiel komen:

  • Kopen, bij een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier;
  • Huren, bij een hulpmiddelenleverancier;
  • In bruikleen krijgen via de gemeente. Dit vraagt u aan bij het Sociaal Team van de gemeente.

Aangepaste fiets

In sommige gevallen kunt u via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een aangepaste fiets in bruikleen krijgen via de gemeente. Dit vraagt u aan bij het Sociaal Team van de gemeente.

Heeft u een aangepaste fiets nodig voor uw werk? Doe dan een aanvraag via het UWV(externe link).

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor een vergoeding van een scootmobiel of aangepaste fiets als u:

  • geen gebruik kunt maken van ander vervoer;
  • wel zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer en goed kunt zien.

Bij een scootmobiel geldt daarnaast dat u niet ver kunt lopen.

Eigen bijdrage

Voor een scootmobiel en aangepaste fiets betaalt u een eigen bijdrage. Deze wordt geïnd via het CAK(externe link).