Geschiedenis

Geschiedenis

De gemeente Bergen is aan het einde van de 18e eeuw ontstaan uit de drie heerlijkheden Well-Bergen, Afferden en Heijen. Een heerlijkheid is een gebied waaraan een titel en rechten verbonden zijn.

 

In 1798 werden de heerlijkheden vervangen door communes naar Frans model. In 1800 zijn de kleinere communes samengevoegd tot één mairie, oftewel gemeente. De mairie kreeg een bestuur met een conseil municipal (gemeenteraad) en een maire (burgemeester).

De mairie bestond uit de dorpen Heijen, Afferden, Bergen en Well. Siebengewald en Wellerlooi waren op dat moment nog gehuchten, die behoorden tot Afferden en Well. Deze gehuchten hebben zich pas later ontwikkeld tot echte dorpen. Siebengewald werd in 1863 en Wellerlooi in 1894 een zelfstandige parochie.

De Tweede Wereldoorlog heeft ook in de gemeente Bergen z’n sporen nagelaten. In 1945 begon de gemeente met het herstel en de wederopbouw. Dit duurde tot ongeveer 1955.

Op 1 januari 1973 werd Heijen afgescheiden van de gemeente Bergen en toegevoegd aan de nieuw gevormde gemeente Gennep. Heijen was nog wel lange tijd vertegenwoordigd in het gemeentewapen van de gemeente Bergen, dat in 2017 is vernieuwd.