De gemeente Bergen heeft een eigen gemeentewapen. Dit wordt gebruikt bij zeer officiële zaken.

Gemeentewapen Gemeente Bergen

Ontwerp

Per juni 2017 is een nieuw gemeentewapen voor Gemeente Bergen ontwikkeld. In dit nieuwe wapen zijn de zeven kerkdorpen weergegeven door middel van zeven pijlen. De pijl is van oudsher een kenmerk van strijdvaardigheid. De zeven pijlen worden door een band met elkaar verbonden. De band staat symbool voor samenwerking en eenheid.

Officiële omschrijving

De officiële beschrijving van het gemeentewapen is:

In azuur een golvende dwarsbalk van goud, waaroverheen een bundel van zeven pijlen van zilver, de pijlen samengebonden door een band van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

Gebruik

Het gebruik van het gemeentewapen is exclusief voorbehouden aan Gemeente Bergen. Het is voor externen niet toegestaan afbeeldingen van het gemeentewapen op te nemen in publicaties of op andere dragers.

Het wapen komt voor in:

  • Ambtsketen van de burgemeester;
  • Schild in de raadzaal en elders in het gemeentehuis;
  • Deuren die toegang geven tot de raadzaal;
  • Robes van de Bijzondere ambtenaren van de burgerlijke stand (Babs-en);
  • Dossiermappen van de Babs-en;
  • Trouwboekjes;
  • Ringkussen voor tijdens de trouwplechtigheid;
  • Insignes: uit te reiken in bijzondere gevallen.

Geschiedenis

Tot 1973 bestond de gemeente Bergen uit de dorpen Afferden, Aijen, Bergen, Nieuw Bergen, Heijen, Siebengewald, Well en Wellerlooi. Met ingang van 1 januari 1973 werd Heijen afgescheiden van de gemeente Bergen en toegevoegd aan de nieuw gevormde gemeente Gennep. Toch hebben we lange tijd hetzelfde gemeentewapen gehouden. Heijen werd daar nog steeds in vertegenwoordigd door de H. Dionysius, in het schild op de heraldisch meest belangrijke plaats, namelijk linksboven. Na 44 jaar werd besloten het huidige wapen aan te passen, volgens het grondgebied van de gemeente.

Het oude gemeentewapen – zie afbeelding hiernaast – mag wel nog als dorpswapen worden gebruikt in de dorpen en gehuchten die vallen onder Well, Bergen of Afferden.