Elke organisatie ontvangt en maakt zelf veel documenten. Slechts een klein gedeelte van alle documenten moet bewaard blijven. Welke documenten dat zijn, wordt door de centrale overheid voorgeschreven.

Er wordt een inhoudsopgave (overzicht) gemaakt van alle bewaarde documenten, waardoor deze op onderwerp toegankelijk zijn. De wijze waarop deze inhoudsopgave gemaakt wordt, wordt ook door de centrale overheid voorgeschreven.

Twee delen: tot 1795 en van 1795 tot 1938

De inventaris is ingedeeld in twee delen. Het eerste deel handelt over de periode tot 1795; het tweede deel over de periode van 1795 tot 1938. Als deze documenten konden spreken, zouden ze heel wat kunnen vertellen. Dat is ook aan een gedeelte van de documenten te zien. Niet alleen de opslag in vochtige ruimtes, maar ook de Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen nagelaten. In die periode is het archief meermalen verplaatst en zelfs als bunker gebruikt. Maar ondanks alles is er een schat aan informatie bewaard gebleven.

Wilt u kijken over welke onderwerpen er oude documenten aanwezig zijn, dan kunt u de inventaris na afspraak in ons archief in het gemeentehuis inzien. De inventarissen vindt u bij openbaarheid archieven.

Informatie

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Bergen via het Klant Contact Centrum, telefoonnummer (0485) 34 83 83, een e-mail sturen of een afspraak maken voor een bezoek aan het gemeentehuis, Raadhuisstraat 2 in Nieuw Bergen.