Bent u zelfstandig ondernemer? En heeft u (tijdelijk) weinig inkomen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een Bbz-uitkering. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen.

Bbz tijdens corona

De coronasteunmaatregelen voor ondernemers zijn per 1 oktober 2021 gestopt. Zelfstandige ondernemers met een (tijdelijk) laag inkomen, kunnen weer een beroep doen op het Bbz. Om dit voor gemeenten uitvoerbaar te houden, is de regeling tot het eind van dit jaar vereenvoudigd. Dit betekent:

  • De gemeente hoeft geen vermogenstoets uit te voeren;
  • Het is mogelijk om met terugwerkende kracht van maximaal 2 maanden een Bbz-uitkering aan te vragen;
  • Het inkomen en de hoogte van de Bbz-uitkering wordt per kalendermaand vastgesteld (in plaats van per boekjaar).

Vanaf 1 januari 2022 voeren gemeenten het Bbz weer zonder wijzigingen uit.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid of stuur een mail naar bbz@bergen.nl.

Uw situatie

Of een zelfstandig ondernemer Bbz krijgt en hoeveel, hangt af van de situatie:

Startende ondernemers

Wilt u vanuit bijstand een eigen bedrijf starten? Dan kunt u mogelijk tijdelijk uw uitkering blijven ontvangen. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente.

Voordat u met uw onderneming van start gaat, schrijft u eerst een ondernemersplan. De ondernemersconsulent van de gemeente bekijkt of dit plan kans van slagen heeft. Zo ja, dan kunt u in aanmerking komen voor een startersuitkering en/of een bedrijfskrediet.

Gevestigde ondernemers

Korter dan 1,5 jaar

Ondernemers die nog geen 1,5 jaar geleden met hun bedrijf zijn gestart, kunnen bij een tijdelijk onvoldoende inkomen in aanmerking komen voor een aanvullende uitkering, een bedrijfskrediet of begeleiding op maat.

Langer dan 1,5 jaar

Ondernemers die langer dan 1,5 jaar ondernemer zijn, kunnen bij een tijdelijk onvoldoende inkomen een afspraak maken met de ondernemersconsulent van de gemeente. Samen bekijkt u welke rechten u heeft.

Oudere ondernemers

Ondernemers die geboren zijn vóór 1 januari 1960, kunnen bij financiële problemen in aanmerking komen voor een renteloos bedrijfskrediet.

Beëindigende ondernemers

Ondernemers die stoppen met hun bedrijf, kunnen tijdens de afbouwperiode recht hebben op een aanvullende uitkering. Ook als zij hun bedrijf moeten stoppen vanwege arbeidsongeschiktheid. Neem vóór beëindiging van uw bedrijf altijd eerst contact op met de gemeente. Anders bestaat de kans dat u bepaalde rechten verspeelt.

Meer informatie

Meer informatie over het aanvragen van een Bbz-uitkering en de voorwaarden vindt u op deze pagina. U kunt ook contact opnemen met het Klant Contact Centrum via (0485) 34 83 83 of info@bergen.nl.