Wat is het? 

Ondernemers die slaapgelegenheid aanbieden aan toeristen, betalen verblijfsbelasting (eerder: toeristenbelasting). De gemeente heft deze belasting, omdat toeristen gebruik maken van voorzieningen in de gemeente.

Hoe werkt het?

Biedt u slaapgelegenheid aan in uw hotel, bed & breakfast, een recreatiewoning of op een camping? Dan meldt u dit bij de BsGW(externe link) (Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen). De BsGW int de gemeentelijke belastingen. U krijgt vervolgens een aanslag verblijfsbelasting. U kunt dit bedrag doorberekenen aan de toerist die bij u overnacht. 

Wonen uw gasten in dezelfde gemeente als waar uw bedrijf zit? Dan hoeft u geen toeristenbelasting te betalen voor uw gasten. 

Wat moet ik doen?

U betaalt de aanslag verblijfsbelasting. Kijk op de website van BsGW(externe link) voor meer informatie.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met de aanslag? Neem dan contact op met BsGW via (088) 842 04 20. De medewerkers van BsGW geven graag een toelichting op de berekening van de gemeentelijke belastingen en kijken kosteloos met u mee of deze correct zijn vastgesteld. Bezwaar maken is vaak niet meer nodig.

Wilt u toch bezwaar maken? Stuur dan een brief naar Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW), Postbus 1271, 6040 KG Roermond. Zet in uw bezwaar het aanslagnummer en leg uit waarom u het er niet mee eens bent. Stuur uw bezwaar binnen 6 weken na de datum op het aanslagbiljet naar de BsGW.