Wat is het? 

Biedt u een slaapgelegenheid aan toeristen aan? Bijvoorbeeld in een hotel, bed & breakfast, recreatiewoning of op een camping? Dan betaalt u verblijfsbelasting (eerder: toeristenbelasting).

Hoe werkt het?

U meldt uw slaapgelegenheid bij de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW(externe link)). De BsGW int de gemeentelijke belastingen van Gemeente Bergen. U krijgt vervolgens een aanslag verblijfsbelasting. U kunt dit bedrag doorberekenen aan de toerist die bij u overnacht.

U betaalt alleen verblijfsbelasting voor gasten uit andere gemeenten. Wonen de mensen die blijven slapen in dezelfde gemeente als waar uw slaapgelegenheid zit? Dan betaalt u voor die mensen geen verblijfsbelasting.

Wat moet ik doen?

U betaalt de aanslag verblijfsbelasting. Kijk op de website van BsGW(externe link) voor meer informatie.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met de aanslag? Neem dan contact op met BsGW. Op de website(externe link) van BsGW ziet u hoe u dit kunt doen. De medewerkers van BsGW leggen graag aan u uit hoe de gemeentelijke belastingen zijn berekend. Ook kijken ze gratis met u mee of de belastingen goed zijn vastgesteld. Bezwaar maken is vaak niet meer nodig.

Wilt u toch bezwaar maken? Kijk dan op de website(externe link) van BsGW hoe u dit kunt doen.