Met een persoonsgebonden budget (pgb) koopt u zelf uw eigen zorg of ondersteuning in. U kiest zelf een zorgverlener, maakt zelf afspraken en bent verantwoordelijk voor de administratie.

Met de online test van Per Saldo(externe link) komt u erachter of een pgb bij u past. Om voor een pgb in aanmerking te komen, moet u daarnaast voldoen aan enkele voorwaarden. Deze leest u op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Aanvragen

Afhankelijk van de zorg die u krijgt, vraagt u een pgb aan bij de gemeente, het zorgkantoor of uw zorgverzekeraar:

Meer informatie vindt u op de website van Per Saldo(externe link). Voor het aanvragen van een pgb kunt u gebruik maken van cliëntondersteuning.

Budgetplan

Voordat u een pgb aanvraagt, stelt u een budgetplan op. Hierin beschrijft u welke zorg u wilt inkopen bij welke zorgaanbieders. Daarnaast maakt u een inschatting van de bedragen die u denkt te gaan betalen. De gemeente gebruikt het budgetplan om uw pgb-aanvraag te beoordelen.

Voor het maken van een budgetplan kunt u gebruik maken van cliëntondersteuning. Ook kunt u de gratis online minicursus Hoe maak ik een pgb-budgetplan(externe link) van Per Saldo volgen.

Hoogte van uw pgb

De gemeente bepaalt een maximum uurtarief. Spreekt u een hoger tarief af met uw zorgverlener? Dan betaalt u het verschil zelf. Meer informatie vindt u op de website van de SVB(externe link).