Met een persoonsgebonden budget (pgb) koopt u zelf uw eigen zorg of ondersteuning in. U kiest zelf een zorgverlener, maakt zelf afspraken en bent verantwoordelijk voor de administratie.

Veelgestelde vragen over pgb en corona

Belangenvereniging Per Saldo beantwoordt op de website Pgb.nl veelgestelde vragen over de gevolgen van de coronamaatregelen voor pgb-houders.

Is pgb iets voor u?

Met de online test van Per Saldo komt u erachter of een pgb bij u past. Om voor een pgb in aanmerking te komen, moet u daarnaast voldoen aan enkele voorwaarden. Deze leest u op de website van de Rijksoverheid.

Aanvragen

Afhankelijk van de zorg die u krijgt, vraagt u een pgb aan bij de gemeente, het zorgkantoor of uw zorgverzekeraar:

Meer informatie vindt u op de website van Per Saldo. Voor het aanvragen van een pgb kunt u gebruik maken van cliëntondersteuning.

Budgetplan

Voordat u een pgb aanvraagt, stelt u een budgetplan op. Hierin beschrijft u welke zorg u wilt inkopen bij welke zorgaanbieders. Daarnaast maakt u een inschatting van de bedragen die u denkt te gaan betalen. De gemeente gebruikt het budgetplan om uw pgb-aanvraag te beoordelen.

Voor het maken van een budgetplan kunt u gebruik maken van cliëntondersteuning. Ook kunt u de gratis online minicursus Hoe maak ik een pgb-budgetplan van Per Saldo volgen.

Hoogte van uw pgb

De gemeente bepaalt een maximum uurtarief. Spreekt u een hoger tarief af met uw zorgverlener? Dan betaalt u het verschil zelf. Meer informatie vindt u op de website van de SVB.