Persoonsgebonden budget
Wat is het?
Met een persoonsgebonden budget (pgb) koopt u zelf uw eigen zorg of ondersteuning in. U kiest zelf een zorgverlener, maakt zelf afspraken en bent zelf verantwoordelijk voor de administratie.
Hoe werkt het?
- Wilt u weten of een pgb iets voor u is? Doe dan de online test van Per Saldo;
- Om in aanmerking te komen voor een pgb, moet u aan enkele voorwaarden voldoen. U vindt de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.
Wat moet ik doen?
U vraagt een pgb aan bij:
- Sociaal Team van de gemeente, bij jeugdhulp of zorg vanuit de Wmo;
- Zorgkantoor, bij zorg vanuit de Wlz;
- Zorgverzekeraar, bij verzorging en verpleging thuis.
Kijk voor meer informatie op de website van Per Saldo.
Budgetplan
Wilt u een pgb aanvragen? Stel dan eerst een budgetplan op. Beschrijf hierin welke zorg u wilt inkopen bij welke zorgaanbieders. Maak daarnaast een inschatting van de bedragen die u denkt te gaan betalen. De gemeente gebruikt het budgetplan om uw aanvraag te beoordelen.
Hulp nodig?
Voor het aanvragen van een pgb en het maken van een budgetplan, kunt u gebruikmaken van cliëntondersteuning. Bekijk ook eens de gratis e-learning van Per Saldo: “Hoe maak ik een pgb-budgetplan?”.
Aanvullende informatie
Hoe wordt de hoogte van mijn pgb bepaald?
De gemeente bepaalt een maximum uurtarief. Spreekt u een hoger tarief af met uw zorgverlener? Dan betaalt u het verschil zelf. Kijk voor meer informatie op de website van de SVB.
Wat is jeugdhulp?
Jeugdhulp is speciale hulp of extra zorg voor kinderen tot 18 jaar. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij de opvoeding, hulp bij psychische en gedragsproblemen, opvang en begeleiding zoals dagbesteding of logeren, en hulp voor kinderen met een beperking. U doet een aanvraag voor jeugdhulp bij het Sociaal Team (via de button “Melding voor jeugdhulp”).
Kijk voor meer informatie over jeugdhulp op deze pagina.
Wat is Wmo?
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) helpt mensen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en actief te kunnen meedoen in de gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan hulp in het huishouden, aanpassingen in uw woning, hulpmiddelen zoals een rolstoel of scootmobiel, mantelzorgondersteuning en respijtzorg. U doet een aanvraag voor Wmo bij het Sociaal Team (via de button “Melding voor Wmo”).
Kijk voor meer informatie over de Wmo op deze pagina.
Wat is Wlz?
De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt zorg voor mensen die zijn opgenomen in een instelling of die langdurig, 24 uur per dag thuis zorg en toezicht nodig hebben. Kijk voor meer informatie over de Wlz op deze pagina.