Nationaal Park De Maasduinen strekt zich uit over de Noord-Limburgse gemeenten Gennep, Bergen en Venlo. De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland.

Vlaggen Nationaal Park De Maasduinen

Het afwisselende landschap bestaat onder andere uit stuifzandgebieden, heidevelden, vennen en poelen, bossen en gras. Het nationaal park wordt beheerd door Gemeente Bergen, Het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en verschillende particuliere eigenaren.

Water, wind en mens

Nationaal Park De Maasduinen is ontstaan door een samenspel van water, wind en mens. Toen de Maas nog een zijtak was van de Rijn, had de rivier al grote invloed op het landschap. Het water vormde verschillende laagtes, ook wel terrassen genoemd. De wind stuwde het rivierzand langs de oevers van de Maas op tot duinen van wel 25 meter hoog.

Om het stuifzand enigszins in bedwang te houden, beplantten omwonende mensen het gebied met bossen. Ook andere sporen van vroegere bewoners van De Maasduinen zijn nog volop in de omgeving aanwezig. Zo tref je in en rond het nationaal park bijvoorbeeld grafheuvels en kastelen aan.

Dieren en planten

De Maasduinen zijn het thuis voor een grote verscheidenheid aan dieren en planten. Je kunt zelfs enkele zeldzame soorten tegenkomen in het nationaal park, zoals de zandhagedis, de bever, de zomereik en de klokjesgentiaan.

Meer informatie

 • Activiteiten en excursies

  Ontdek de schoonheid en diversiteit van Nationaal Park De Maasduinen zelf tijdens één van de vele excursies die in het gebied worden georganiseerd.

 • Educatie

  Om kinderen kennis te laten maken met de natuur in hun eigen omgeving, biedt Nationaal Park De Maasduinen speciale schoolprojecten aan.

 • Op stap met de hond

  Honden zijn van harte welkom in Nationaal Park De Maasduinen. Op de meeste plaatsen houdt u uw hond wel aangelijnd.

 • Routes

  Ontdek al het moois dat Nationaal Park De Maasduinen te bieden heeft: met de fiets, te paard of te voet.

 • Schaapskooi: lammetjesroute en lammetjesdagen

  Bij de Schaapskooi op de Bergerheide kunt u samen met uw (klein)kinderen de lammetjesroute lopen om meer te leren over schapen, heidebeheer en natuur.

 • Voor de kinderen

  De natuur van Nationaal Park De Maasduinen biedt vele mogelijkheden om er lekker met de kinderen op uit te gaan. Op deze pagina vindt u enkele tips.