Nationaal Park De Maasduinen
Nationaal Park De Maasduinen strekt zich uit over de Noord-Limburgse gemeenten Gennep, Bergen en Venlo. De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland.

Het afwisselende landschap bestaat onder andere uit stuifzandgebieden, heidevelden, vennen en poelen, bossen en gras. Het nationaal park wordt beheerd door Gemeente Bergen, Het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en verschillende particuliere eigenaren.
Water, wind en mens
Nationaal Park De Maasduinen is ontstaan door een samenspel van water, wind en mens. Toen de Maas nog een zijtak was van de Rijn, had de rivier al grote invloed op het landschap. Het water vormde verschillende laagtes, ook wel terrassen genoemd. De wind stuwde het rivierzand langs de oevers van de Maas op tot duinen van wel 25 meter hoog.
Om het stuifzand enigszins in bedwang te houden, beplantten omwonende mensen het gebied met bossen. Ook andere sporen van vroegere bewoners van De Maasduinen zijn nog volop in de omgeving aanwezig. Zo tref je in en rond het nationaal park bijvoorbeeld grafheuvels en kastelen aan.
Dieren en planten
De Maasduinen zijn het thuis voor een grote verscheidenheid aan dieren en planten. Je kunt zelfs enkele zeldzame soorten tegenkomen in het nationaal park, zoals de zandhagedis, de bever, de zomereik en de klokjesgentiaan.