Hoogwatergeul

De hoogwatergeul tussen Well en Aijen wordt tussen de 2,5 en 7,5 meter diep. Deze geul staat in directe verbinding met de Maas. Staat de rivier laag, dan staat het water in de geul stil. Staat de rivier hoog, dan stroomt het water in de geul mee met de Maas. Delen langs de oevers kunnen droogvallen, andere delen blijven moerassig.

Luchtfoto Leukermeer en Seurenheide

Leukermeer

Het Leukermeer met zijn jachthavens, vakantiepark en voorzieningen voor de watersport vormt het kloppend hart van Maaspark Well. Vanaf de Maas kun je met een boot via de voorhaven het Leukermeer bereiken. Aanmeren is mogelijk bij de jachthavens of steigers in het meer. Bij de steigers staat wat mogelijk is, bij de meeste kunt u maximaal 2 x 24 uur aanmeren.

Vergrote voorhaven

De bestaande voorhaven wordt groter en dieper. Zo ontstaat een grote, weidse waterplas die bijdraagt aan de bescherming tegen hoogwater en die bovendien geschikt is voor watersport.

Waterboulevard Maaspark Well

Waterboulevard Maaspark Well is de verbindende as tussen Nationaal Park De Maasduinen en het Maasdal. Het is een aantrekkelijke verbinding voor wandelaars en fietsers. Onderweg ben je soms wat dichter bij het water, soms wat verder ervan af, maar water is altijd in de buurt. Op het smalle gedeelte tussen zwemplas Seurenheide en het Leukermeer ligt de panoramatrap.

Op deze locatie is ruimte voor een horeca inrichting, een Waterpaviljoen. Gemeente Bergen is op zoek naar een verrassende invulling en heeft daarom in mei 2022 een prijsvraag uitgeschreven voor architecten.

Zwemplas Seurenheide

Zwemplas Seurenheide is door de Waterboulevard Maaspark Well gescheiden van het Leukermeer.  ’s Zomers wordt hier volop gezwommen.

Waterpaviljoen

Aan de Waterboulevard, bij de trappenpartij die het Leukermeer en zwemplas Seurenheide met elkaar verbindt, is een waterpaviljoen gepland. Een blikvanger: uniek en tevens functioneel, duurzaam, realiseerbaar en betaalbaar. Waarbij rekening wordt gehouden met de aanwezige landschappelijke en natuurlijke waarden.  

Om dit te kunnen realiseren heeft de gemeente in mei 2022 een openbare ontwerpprijsvraag onder architecten uitgeschreven. Inmiddels heeft de vakjury de ingezonden ontwerpen beoordeeld en de volgende drie visies uitgekozen:   

  • ISOTROOP, Thomas Boerendonk (MUTUAL atelier), in samenwerking met Daniel Arce Chu (MUTUAL atelier);
  • Faunapaviljoen - Seurenheide, Chris van den Berk (Solid Architecture bv)
  • PARAPENTE, Tomas Dirrix (Atelier Tomas Dirrix)

Tentoonstelling

De drie architecten hebben de afgelopen maanden hun visie uitgewerkt tot een ontwerp met begroting. Van 17 t/m 23 oktober 2022 kunt u deze ontwerpen bekijken in de tentoonstelling in MFC De Buun, Kasteellaan 25 in Well. Opmerkingen over een ontwerp en uw voorkeur kunt u tijdens de tentoonstelling delen. Alle opmerkingen worden verzameld en aan de jury aangeboden, voordat zij de winnaar van de prijsvraag aanwijst.

Winnend ontwerp

De jury kiest naar verwachting in november 2022 een winnend ontwerp. De gemeente wil dit ontwerp realiseren en de vervolgopdracht aan de winnaar verstrekken.