De brandharen van eikenprocessierups kunnen voor irritaties zorgen. Elk voorjaar, ongeveer begin mei maken de eikenprocessierupsen nesten. Dan ontstaan ook de brandharen.

eikenprocessierups tussen groene bladeren

De eitjes van de eikenprocessievlinder komen in het voorjaar uit. Meestal is dit begin april; in een warm voorjaar kunnen de rupsen al eind maart uit hun eitjes kruipen. De eikenprocessierupsen vervellen in totaal vijf keer. Bij de vierde keer, ongeveer begin mei, ontstaan de brandharen die voor irritaties kunnen zorgen. Dan maken ze ook hun nesten, waar ze tot aan hun verpopping blijven.

Op de website van GGD Noord-Limburg(externe link) staat meer informatie over eikenprocessierupsen en gezondheid.

Wat doet de gemeente?

Vanaf eind mei tot half juli worden de nesten van de eikenprocessierups weggezogen. Dat doet de gemeente in de bebouwde kom, op locaties waar veel kinderen en/of volwassenen komen. Denk daarbij aan de omgeving van scholen, speeltuintjes, sportvelden en winkels binnen de bebouwde kom.

Minder rupsen

De overlast én het aantal nesten van eikenprocessierupsen neemt de laatste jaren af. Daarom heeft de gemeente besloten om te stoppen met de preventieve bestrijding met Nematoden (aaltjes).

Natuurlijke beheersing

De gemeente zet al enkele jaren in op natuurlijke beheersing. Bijvoorbeeld met de inzet van zogenaamde vlinderfilterhotels of het verhogen van de biodiversiteit. Het doel is om de ecologische balans te herstellen, zodat er voldoende natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn.

Inzet vlinderfilterhotels

Vlinderfilterhotels hangen op vier meter hoogte in de bomen en zijn gevuld met nesten van de eikenprocessierups. Deze nesten zitten vol met poppen van zowel de eikenprocessierups én parasieten van de eikenprocessierups zoals sluipvliegen en sluipwespen. Door de speciale wand met gaatjes van het ‘hotel’ kunnen de uitgekomen sluipvliegen en -wespen ongehinderd naar buiten vliegen. Daar kunnen ze zich voortplanten en verder leven ten koste van de volgende generatie eikenprocessierupsen. 

De vlinders van de eikenprocessierups zijn groter dan de gaatjes en zitten dus gevangen in het ‘hotel’. Ze kunnen niet naar buiten, ze kunnen zich dus niet voortplanten.

De nesten van de eikenprocessierups zijn veilig opgeborgen in de vlinderfilterhotels. Ervaring wijst uit dat ze geen overlast veroorzaken. Zelfs op drukbezochte plaatsen is geen overlast van de nesten in deze ‘hotels’ geconstateerd.

Meer informatie over de inzet van vlinderfilterhotels kunt u lezen op de website van Storix(externe link).

Verhogen van de biodiversiteit

Dat doet de gemeente onder andere met het ecologisch bermbeheer in het buitengebied: de gemeente maait minder, meer in fases en voert het maaisel plaatselijk af. Boeren en agrariërs zaaien akkerranden in met bloem- en kruidenrijke mengsels. In deze bermen en akkerranden komen vervolgens meer en verschillende soorten kruiden en insecten voor. Onder andere de sluipvlieg, een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf aan de slag met natuurlijke beheersing en het vergroten van de biodiversiteit. Bijvoorbeeld door (een gedeelte van) uw tuin aantrekkelijk te maken voor insecten, vlinders en vogels. En door de bermen naast akkers, weilanden, fietspaden en houtsingels niet te maaien.

Wilt u zelf aan de slag? Kijk dan voor meer informatie op:

Melden overlast

De gemeente verwijdert alleen nesten van de eikenprocessierups in de bebouwde kom, in de openbare ruimte (dus niet in uw tuin, niet in het buitengebied). U kunt nesten binnen de bebouwde kom melden via de app BuitenBeter. De gemeente beoordeelt vervolgens welke locaties prioriteit hebben bij het verwijderen. Een aannemer verwijdert de nesten op een professionele manier. 

Buitengebied

In het buitengebied verwijdert de gemeente géén nesten. Vanwege het uitgestrekte buitengebied en de daarbij behorende kosten van het verwijderen is dat niet mogelijk.