Bent u 18 jaar of ouder? Dan moet u een zorgverzekering hebben. U kunt kiezen voor een basisverzekering of een aanvullende verzekering.

Het basispakket is voor iedereen hetzelfde. Een overzicht van zorg die in het basispakket zit, vindt u op de website van de Rijksoverheid(externe link).

U kunt ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Een aanvullende zorgverzekering dekt zorg die niet in het basispakket zit, zoals fysiotherapie of tandartskosten. Het afsluiten van een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Eigen risico

Uw eigen risico is het bedrag aan medische kosten dat u zelf betaalt. Dit geldt niet voor kinderen tot 18 jaar, en ook niet voor de huisarts, wijkverpleging, verloskundige zorg en kraamzorg.

U kunt ervoor kiezen om uw eigen risico te verhogen. Hierdoor betaalt u minder premie.

Overstappen

In december en januari kunt u overstappen van zorgverzekering. Vóór 1 januari zegt u uw oude verzekering op. Een nieuwe verzekering afsluiten kan tot en met 31 januari.

Zorgvergelijker

Met de Zorgvergelijker(externe link) van de gemeente Bergen checkt u zelf of uw zorgverzekering nog goed bij u past, of dat u misschien beter kunt overstappen. U vult uw wensen en voorkeuren in, bijvoorbeeld of u een bril draagt, regelmatig fysio nodig heeft of vaak buiten Nederland reist. De Zorgvergelijker toont u verschillende zorgverzekeringen, die bij uw wensen aansluiten.

Heeft u een passende zorgverzekering gevonden? Dan kunt u deze gemakkelijk en snel via de Zorgvergelijker aanvragen.

Verzekering via de gemeente

Gemeente Bergen biedt een zorgverzekering aan voor mensen met een laag inkomen. Dit is de collectieve zorgverzekering. Kinderen tot 18 jaar kunt u gratis meeverzekeren.

Op de website van Gezond Verzekerd.nl(externe link) kunt u zien of u in aanmerking komt voor de collectieve zorgverzekering.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering. Op de website van de Belastingdienst(externe link) kunt u berekenen of u recht heeft op zorgtoeslag. Het aanvragen van de zorgtoeslag doet u via Mijn toeslagen(externe link) van de Belastingdienst.