Bent u uw baan kwijtgeraakt? Wilt u wel graag werken, maar slaagt u er niet in een baan te vinden? Misschien kunt u dan zolang een WW-uitkering krijgen. Een WW-uitkering is geld voor mensen die geen werk hebben. WW is een afkorting van Werkloosheidswet.

Wanneer heeft u recht op een WW-uitkering?

  • U bent werkloos of u bent een deel van uw werkuren kwijtgeraakt. U moet minimaal 5 uur per week zijn kwijtgeraakt. Werkte u minder dan 10 uur per week? Dan moet u minimaal de helft van uw uren zijn kwijtgeraakt.
  • In de 36 kalenderweken voordat u werkloos werd, heeft u minstens 26 weken gewerkt.
  • U bent uw baan kwijtgeraakt zonder dat dat uw schuld was. Als u bijvoorbeeld uw baan opzegt omdat u uw baan niet leuk meer vindt, krijgt u geen WW-uitkering.
  • U krijgt geen loon meer doorbetaald. Een werkgever kan u bijvoorbeeld ontslaan zonder zich aan de opzegtermijn te houden. U krijgt dan nog loon tot de opzegtermijn voorbij is. Zo lang u nog loon krijgt, krijgt u geen WW.
  • U bent beschikbaar voor werk. U mag bijvoorbeeld niet zomaar naar het buitenland vertrekken. Of gaan studeren of onbetaalde activiteiten verrichten, als u daardoor niet meteen met een nieuwe baan kunt beginnen.
  • U moet uw best doen om weer werk te vinden.

Bij verlies van werk heeft niet iedereen recht op een WW-uitkering.

Verzekering

Om een WW-uitkering te krijgen, moet u verzekerd zijn voor de WW. Dat bent u als u een arbeidscontract heeft met een Nederlandse werkgever. Zelfstandig ondernemers zijn bijvoorbeeld niet verzekerd voor de WW. Ook mensen die minder dan 4 dagen per week als hulp in huis werken, zijn niet verzekerd voor de WW.

Weet u niet zeker of u verzekerd bent voor de WW? Vraag dat dan na bij UWV.

Geen recht op WW

Heeft uw werkgever u ontslagen omdat u zich heeft misdragen (steeds te laat komen, diefstal)? Dan heeft u geen recht op WW.

Heeft u zelf ontslag genomen? Dan krijgt u meestal geen WW. Er zijn uitzonderingen. Verhuist u bijvoorbeeld naar de andere kant van het land omdat uw partner daar een baan heeft gevonden? Dan krijgt u waarschijnlijk toch WW, ook al heeft u zelf ontslag genomen. Er zijn wel voorwaarden. U moet bijvoorbeeld al voor de verhuizing op zoek gaan naar een andere baan.

Krijgt u al WW, maar doet u niet uw best om een nieuwe baan te vinden? Dan kunt u uw uitkering verliezen. Dat kan ook als u zonder toestemming van het UWV te lang op vakantie gaat.