Indienen toestemmingsformulier reisdocument

U kunt ook een afspraak maken om langs te komen in het gemeentehuis. Voor het maken van een afspraak klik hier(externe link) of bel naar: (0485) 34 83 83.

Wat is het?

Als u met uw kind naar het buitenland reist, heeft uw kind een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Daarnaast kan u toestemming nodig hebben van de andere ouder als u alleen met uw minderjarige kind wilt reizen.

Hoe werkt het?

Houd rekening met extra regels en uitgebreide controles door de Koninklijke Marechaussee aan de grenzen. De Koninklijke Marechaussee controleert ouders die alleen met een kind het Schengengebied(externe link) in of uit reizen. Dit gebeurt om internationale kinderontvoering tegen te gaan.

Wat moet ik doen? 

U vraagt een paspoort of identiteitskaart voor uw kind aan bij de gemeente.

Toestemming

Check op de website van Rijksoverheid(externe link) of u toestemming nodig hebt van bijvoorbeeld de andere ouder. Als u toestemming nodig hebt, vult u het formulier 'toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland'(externe link) in. Onderteken samen met de andere ouder het formulier. Als u met meerdere kinderen reist, vult u per kind een toestemmingsformulier in.

Uw kind reist met een andere volwassene

Als uw kind jonger is dan 18 jaar en met een andere volwassene naar het buitenland reist, is toestemming nodig van de gezaghebbende ouder(s). Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma of de ouders van een vriendje. Dit regelt u met het formulier 'toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland'(externe link).

Wat kost het? 

De kosten van reisdocumenten per 1 januari 2022 zijn:

  • Nederlands paspoort voor personen van 18 jaar en ouder en paspoort 10 jaar geldig: € 75,80
  • Nederlands paspoort voor personen tot 18 jaar en paspoort 5 jaar geldig: € 57,34
  • Nederlandse identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder en kaart 10 jaar geldig: € 68,50
  • Nederlandse identiteitskaart voor personen tot 18 jaar en kaart 5 jaar geldig: € 36,95
  • Nederlands zakenpaspoort: € 75,80
  • Extra kosten bij een spoedprocedure: € 51,60

Wat moet u meenemen als u kiest voor een fysieke afspraak in het gemeentehuis? 

Vraagt u een paspoort aan voor uw kind jonger dan 18 jaar of een identiteitskaart voor een kind jonger dan 12 jaar? Neem dan ook het volgende mee:

  • Schriftelijke toestemming van beide ouders of personen die de voogdij hebben (gebruik hiervoor onderstaand formulier van de gemeente). U kunt ook ter plekke een handtekening zetten.
  • Een ouder moet zelf ook aanwezig zijn bij de aanvraag met een eigen geldig identiteitsbewijs, de andere ouder mag schriftelijke toestemming geven;
  • (Kopie van) geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of voogd.