Wat is het?

U vraagt een paspoort aan bij de gemeente.

Spoedaanvraag

Als u uw paspoort snel nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. U moet voor een spoedaanvraag wel extra betalen.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft. Of u heeft schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft nodig. Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid(externe link)

Hoe werkt het? 

Hoe lang is mijn paspoort geldig? 

 • Paspoort 18 jaar of ouder: 10 jaar
 • Paspoort t/m 17 jaar: 5 jaar
 • Zakenpaspoort: 10 jaar
 • Tweede paspoort: 2 jaar

Zakenpaspoort

Als u (bijvoorbeeld voor uw werk) vaak reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een normaal paspoort, maar heeft twee keer zoveel bladzijden voor stempels.

Tweede paspoort

U kunt een tweede paspoort aanvragen als u:

Als u een tweede paspoort wilt aanvragen, gelden de volgende voorwaarden:

 • Uw huidige paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig;
 • U kunt bewijzen dat u het tweede paspoort nodig hebt.

Wat moet ik doen?

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Als u een paspoort voor uw kind aanvraagt, neemt u uw kind mee. In uw paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen. Zorg daarom voor schone vingers. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken te laten maken.

U haalt uw paspoort persoonlijk op. Als u een paspoort voor uw kind ophaalt, neemt u uw kind mee. Als u uw oude paspoort wilt houden, moet u hier specifiek om vragen. Anders wordt uw oude paspoort vernietigd.

Lichamelijke of verstandelijke beperking

Als u door een lichamelijke of verstandelijke beperking niet persoonlijk een paspoort kunt aanvragen, kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Bij twijfel vraagt de gemeente u om een medische verklaring.

Als u door een tijdelijke lichamelijke beperking geen vingerafdrukken kunt laten maken, krijgt u een paspoort dat 1 jaar geldig is. Is uw beperking blijvend, dan krijgt u een paspoort dat 10 jaar geldig is.

Paspoort kwijt of gestolen

Als uw paspoort in Nederland kwijt is of gestolen, kunt u direct een nieuw paspoort aanvragen. Bij deze aanvraag tekent u een Verklaring van vermissing. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Als u verzekerd bent tegen diefstal, is aangifte doen bij de politie wel aan te raden. Via de link bovenaan deze pagina kunt u direct uw vermissing melden, u hoeft daarmee niet te wachten tot de aanvraag van uw nieuwe document. De vermissing wordt direct verwerkt in de basisregistratie personen (BRP).

Als u onmiddellijk op reis moet, kunt u een noodpaspoort(externe link) aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. Als u uw oude paspoort terugvindt, bent u verplicht dit in te leveren bij de gemeente. Dit paspoort is namelijk niet meer geldig.

Als u uw paspoort in het buitenland verliest, doet u aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit hebt u nodig voor uw verzekering. In Nederland hoeft u geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie. Meld bij de Nederlandse ambassade of het consulaat(externe link) dat uw paspoort kwijt of gestolen is en vraag een noodpaspoort aan. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een nieuw paspoort aanvragen.

Wat kost het? 

De kosten van reisdocumenten per 1 januari 2023 zijn:

 • Nederlands paspoort voor personen van 18 jaar en ouder en paspoort 10 jaar geldig: € 77,85
 • Nederlands paspoort voor personen tot 18 jaar en paspoort 5 jaar geldig: € 58,85
 • Nederlandse identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder en kaart 10 jaar geldig: € 70,35
 • Nederlandse identiteitskaart voor personen tot 18 jaar en kaart 5 jaar geldig: € 37,95
 • Nederlands zakenpaspoort: € 77,85
 • Extra kosten bij een spoedprocedure: € 53,00

Wat moet ik meenemen? 

 • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag en voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link);
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen;
 • Als u een tweede paspoort aanvraagt, neemt u bewijzen mee dat u het tweede paspoort nodig hebt;
 • Als uw paspoort in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee;
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Kinderen tot 18 jaar

 • Toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Dit kan door beiden met DigiD gedaan worden via deze link Indienen toestemmingsformulier reisdocument. Lukt het digitaal niet, gebruik dan het formulier van de gemeente (zie hieronder). Of u kunt (beiden) een handtekening zetten aan de balie tijdens de aanvraag;
 • Bij toestemming op papier: (kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft;
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van hun paspoort;
 • Minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag;
 • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt van uw kind, ook als ze zijn verlopen;
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Hoe lang duurt het?

U kunt uw paspoort na 6 werkdagen afhalen. Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw paspoort de volgende werkdag afhalen.

Als u uw oude paspoort niet meer hebt en u hebt geen ander identiteitsbewijs, doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw paspoort krijgt.

Aanvullende informatie

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingenpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
 • Als u onder curatele staat, hebt u toestemming van de curator nodig voor het aanvragen van een paspoort.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een paspoort terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals consulaten en ambassades. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland(externe link). Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl(externe link) is het gemakkelijker om een paspoort aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

Paspoort voor Verenigd Koninkrijk (VK)

Vanaf 1 oktober 2021 komen Nederlanders alleen nog het Verenigd Koninkrijk (VK) binnen met een geldig paspoort. De Nederlandse ID-kaart telt dan niet langer als reisdocument voor het VK. Dit geldt voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid(externe link).