De inhoud is geladen.

Paspoort

Paspoort

U vraagt een paspoort aan bij de gemeente. Op deze pagina leest u hoe u dat doet en welke mogelijkheden er zijn.

 

U vraagt een paspoort aan bij de gemeente waar u woont. Maak hiervoor een afspraak. Dat kan via bovenstaande button of telefonisch via (0485) 34 83 83.

Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen in het gemeentehuis. Ook hiervoor maakt u een afspraak. Als u uw oude paspoort wilt houden, moet u hier specifiek naar vragen. Anders wordt het oude paspoort ingehouden en vernietigd.

Vraagt u een paspoort aan voor uw kind? Neem hem of haar dan mee naar het gemeentehuis voor beide afspraken. Uw kind moet aanwezig zijn bij zowel het aanvragen als het ophalen van het paspoort.

Vingerafdrukken

Tijdens het aanvragen van uw paspoort, worden uw vingerafdrukken afgenomen. Deze worden opgenomen in uw paspoort. Kinderen tot 12 jaar hoeven nog geen vingerafdrukken te laten maken.

Spoedaanvraag

U kunt uw nieuwe paspoort ophalen binnen 6 werkdagen. Heeft u het paspoort sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor telefonisch een afspraak via (0485) 34 83 83. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen. U moet hiervoor wel extra betalen.

Veel gestelde vragen

Welke soorten paspoorten zijn er?

U vraagt in principe een gewoon paspoort aan. Andere opties zijn:

Zakenpaspoort

Dit is een normaal paspoort, maar het heeft twee keer zoveel bladzijden voor stempels. Een zakenpaspoort is bedoeld voor mensen die vaak reizen, bijvoorbeeld voor hun werk.

Tweede paspoort

U kunt een tweede paspoort aanvragen als u:

Voor het aanvragen van een tweede paspoort geldt:

 • Uw huidige paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig;
 • U kunt bewijzen dat u het tweede paspoort nodig heeft.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Hoe lang is mijn paspoort geldig?

 • Paspoort voor personen tot 18 jaar: 5 jaar
 • Paspoort voor personen van 18 jaar en ouder: 10 jaar
 • Zakenpaspoort: 10 jaar
 • Tweede paspoort: 2 jaar

Wat kost een paspoort?

Per 1 januari 2024 gelden de volgende tarieven:

 • (Zaken)paspoort voor personen tot 18 jaar: € 63,40
 • (Zaken)paspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,85
 • Extra kosten bij een spoedaanvraag: € 57,05

U betaalt bij de aanvraag. Dit kan contant of met pin.

Wat moet ik meenemen?

 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden;
 • Alle paspoorten, identiteitskaarten en andere reisdocumenten die u heeft, ook als ze zijn verlopen;
 • Pinpas of geld. U betaalt bij de aanvraag;
 • Vraagt u een paspoort aan voor uw kind? Neem hem of haar dan mee naar het gemeentehuis;
 • Bent u uw paspoort verloren in het buitenland? Neem dan het buitenlandse proces-verbaal mee. Kijk bij de vraag “Mijn paspoort is kwijt of gestolen. Wat moet ik doen?” voor meer informatie;
 • Vraagt u een tweede paspoort aan? Neem dan bewijzen mee dat u het tweede paspoort nodig heeft.

Kinderen tot 18 jaar

Vraagt u een paspoort aan voor een kind jonger dan 18 jaar? Dan neemt u, naast bovenstaande zaken, ook het volgende mee:

 • Minimaal één ouder of verzorger;
 • Toestemming van beide ouders of van degene die het gezag heeft over het kind. Dit kan:
  • Digitaal via deze link. U heeft hiervoor DigiD nodig;
  • Door dit formulier te downloaden, printen en invullen;
  • Door (beiden) een handtekening te zetten aan de balie tijdens de aanvraag.
 • Bij toestemming op papier: (kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders of degene die het gezag heeft over het kind.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn paspoort heb?

U kunt uw paspoort na 6 werkdagen ophalen in het gemeentehuis.

Heeft u het paspoort sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor telefonisch een afspraak via (0485) 34 83 83. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen. U moet hiervoor wel extra betalen.

Bent u uw oude paspoort verloren? En heeft u geen ander identiteitsbewijs? Dan doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw paspoort krijgt.

Mijn paspoort is kwijt of gestolen. Wat moet ik doen?

In Nederland

Is uw paspoort in Nederland kwijtgeraakt of gestolen? Meld de vermissing via onderstaande button. De vermissing wordt direct verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP). U kunt ook meteen een nieuw paspoort aanvragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Maar als u verzekerd bent tegen diefstal, is aangifte doen wel aan te raden.

Gaat u onmiddellijk op reis? Vraag dan een nooddocument aan bij de Koninklijke Marechaussee. Als u uw oude paspoort terugvindt, bent u verplicht dit in te leveren bij de gemeente. Dit paspoort is namelijk niet meer geldig.

Meld vermissing

In het buitenland

Bent u uw paspoort in het buitenland verloren? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Deze heeft u nodig voor het aanvragen van een nieuw paspoort en voor uw verzekering. Meld bij de Nederlandse ambassade of het consulaat dat uw paspoort kwijt of gestolen is en vraag een nooddocument aan. U hoeft bij terugkomst geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie.

Ik kan door een lichamelijke of verstandelijke beperking niet zelf een paspoort aanvragen. Wat nu?

Als u door een lichamelijke of verstandelijke beperking niet persoonlijk een paspoort kunt aanvragen, kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. De gemeente kan om een medische verklaring vragen.

Kunt u door een tijdelijke lichamelijke beperking geen vingerafdrukken laten maken? Dan krijgt u een paspoort dat 1 jaar geldig is. Als uw beperking blijvend is, dan krijgt u gewoon een paspoort dat 10 jaar geldig is.

Kan ik een paspoort aanvragen vanuit het buitenland?

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een paspoort terecht bij verschillende Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Of bij één van de grensgemeenten in Nederland. De tool van Nederland Wereldwijd helpt u op weg. Met deze tool ziet u precies welke documenten u nodig heeft en kunt u online een persoonlijke checklist maken.