“De helende werking van de omgang met paarden staat centraal.”

Zorgboerderij In Draf(externe link) biedt professionele opvang en dagbesteding aan kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met een beperking of psychische problemen. Door de begeleiding van verschillende professionals, het werken met dieren en de rust van het Wellerlooise platteland maken veel cliënten een ontwikkeling door, die ze op een andere plek misschien niet hadden kunnen realiseren. Eigenaar Jeannet Janssen heeft het college hier op dinsdag 11 april alles over verteld tijdens hun bezoek aan de zorgboerderij.

Van mobiele manege tot zorgboerderij

De onderneemster uit Wellerlooi startte met een mobiele manege voor de cliënten van Dichterbij in Gennep. Het idee ontstond vanuit de gedachte: als die cliënten niet naar de paarden toe kunnen komen, dan brengen we de paarden wel naar hen.

Door de toenemende vraag naar deze vorm van zorg en dagbesteding heeft Jeannet de mobiele manege uitgebreid tot een zorgboerderij. In 2007 opende Zorgboerderij In Draf op de huidige locatie in Wellerlooi. In 2016 is de boerderij verbouwd. De twee voorheen losse woningen zijn hierbij omgevormd tot één gebouw.

Groei

Zorgboerderij In Draf ontvangt per week zo’n 74 cliënten, vanuit alle Noord-Limburgse gemeenten en Land van Cuijk. Het gaat vooral om kinderen en jongeren die om wat voor reden dan ook (tijdelijk) niet meer naar school kunnen. Maar ook jongvolwassenen en volwassenen zijn van harte welkom op de zorgboerderij.

“Zij krijgen allemaal hun eigen taken en activiteiten, waarmee ze op hun eigen manier een bijdrage leveren aan de zorgboerderij. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen en kunnen ze blijven groeien, als dat bijvoorbeeld op school niet lukt”, legt Jeannet uit.

“De rol van de dieren is hierbij erg belangrijk”, vervolgt ze. “Bij ons staat de helende werking van de omgang met paarden centraal. Door het paardrijden, het verzorgen en het knuffelen van de paarden krijgen onze bezoekers een band met de dieren. We zien vaak dat mensen hierdoor gaan praten. Voor veel mensen is dit een belangrijke stap.”

Zorgboerderij In Draf is aangesloten bij de Coöperatie Limburgse Zorgboeren(externe link).