Wat is het? 

WhatsApp Buurtpreventie (WAB) is een burgerinitiatief waarbij inwoners gebruik maken van een WhatsApp-groep om hun buurt of wijk veiliger te maken. Deze BuurtApp richt zich op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde woonomgeving. Het kan worden gezien als een moderne vorm van buurtwacht. 

Het initiatief zorgt voor meer oren en ogen in de buurt, dus meer toezicht op de momenten dat er geen politie in de buurt aanwezig is. De sociale controle wordt hiermee verder verbeterd.

Hoe werkt het?

De WhatsApp Buurtpreventie werkt als volgt:

  • U signaleert een verdachte situatie;
  • U alarmeert 112 zodat de politie in actie komt. Of als er geen sprake is van spoed: (0900) 88 44;
  • U appt om uw waarneming bekend te maken in de groep. Als de politie al is gebeld, laat u dat ook weten in de groep.
  • U reageert om de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als het veilig kan zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje.

Wat moet ik doen? 

Op de website van WhatsApp Buurtpreventie (externe link)kunt u zien of er in uw buurt al een BuurtApp actief is en hoe u zich bij die groep aan kunt sluiten. Als er nog geen BuurtApp in uw buurt is, kunt u hier ook een nieuwe groep opstarten.

Is uw WhatsApp-groep aangemeld op de website van WhatsApp Buurtpreventie, dan kunt u bij de gemeente een bordje en stickers aanvragen voor in uw buurt. Neem hiervoor contact op met het Klant Contact Centrum van Gemeente Bergen via (0485) 34 83 83 of info@bergen.nl.