Als er zich een calamiteit of ramp voordoet, is het belangrijk dat u goed bent voorbereid en weet wat u in die situatie moet doen. Op deze pagina leest u hier meer over.

Belangrijke telefoonnummers

  • Politie, brandweer, ambulance (alarmnummer): 112
  • Politie (geen spoed): (0900) 88 44
  • Gemeente Bergen: (0485) 34 83 83 of 14 0485

Als de sirene gaat

De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Als u de sirene hoort, doe dan het volgende:

  • Ga naar binnen;
  • Sluit ramen en deuren;
  • Luister naar de rampenzender: L1.
    Etherfrequentie 100.3 FM of op kabel 89.4 FM.

Elke eerste maandag van de maand test de overheid de sirene om 12.00 uur. Dan hoeft u niets te doen.

NL-Alert: direct informatie bij een noodsituatie

NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid dat u waarschuwt bij en informeert over acute noodsituaties. U ontvangt een NL-Alert bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, vervuild drinkwater of onverwacht noodweer. In het NL-Alert bericht staat wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u actuele informatie over de situatie kunt vinden.

U ontvangt NL-Alert op uw mobiele telefoon. Ziet u een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. NL-Alert waarschuwt u bij acute noodsituaties bij u in de buurt. Dat kan in uw woonomgeving zijn, maar ook als er iets gebeurt in de omgeving waar u op dat moment bent. Meer informatie vindt u op de website van NL-alert(externe link).

Wees voorbereid

In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties of calamiteiten. Maar er kan altijd onverwacht iets ernstigs gebeuren. Op de website van Crisis.nl(externe link) vindt u handige tips waarmee u uzelf goed kunt voorbereiden op een eventuele noodsituatie.