Het Nationaal Park De Maasduinen is vrij toegankelijk op wegen en paden. De afwisseling van bossen, heidevelden, vennen en stuifzanden maakt het gebied zeer geschikt voor een korte of lange wandeling. Door de uitgestrektheid kunt u onderweg genieten van het afwisselende landschap.

Er zijn diverse startplaatsen, onder andere bij het Pannenkoekenhuis in Wellerlooi, het Reindersmeer in Well of het Eendenmeer in Nieuw Bergen waar u kunt starten met een wandelroute. De wandelroutes variëren van twee tot acht kilometer. U vindt hier informatiepanelen en er is ruimte om uw fiets of auto te parkeren. De aangegeven routes kunt u natuurlijk ook zelf uitbreiden en het is niet noodzakelijk dat u bij een officiële startplaats vertrekt.

Rolstoeltoegankelijk

Er zijn diverse rolstoeltoegankelijke wandelroutes aangelegd:

  • Bij het Eendenmeer in Nieuw Bergen;
  • In de directe omgeving van het Pannenkoekenhuis in Wellerlooi;
  • Bij het Reindersmeer in Well;
  • Het vlonderpad in het Heukelomse beekdal. 

Het wandelroutenetwerk

Het wandelroutenetwerk strekt zich uit over de hele gemeente Bergen, van Afferden tot en met Wellerlooi. Het bestaat uit wandelroutes en (dorps)ommetjes van verschillende lengtes, die aan elkaar zijn geknoopt. Het netwerk telt ruim 160 knooppunten, verspreid over maar liefst ruim 200 kilometer wandelpaden. Er zijn 16 startpunten met een informatiebord en parkeergelegenheid, aangegeven met een S op de kaartjes. Met behulp van de kaartjes in dit boekje kunt u, voordat u op pad gaat, wandelingen volgens uw eigen wensen uitstippelen.

Heukelomse beekdal

Kieviten, geelgorzen, dotter- en koekoeksbloemen. De natuur krijgt weer volop kansen in het Heukelomse beekdal. De Heukelomsebeek en Aijense beek slingeren tussen Heukelom en Aijen. Rust, vergezichten en de bloemenrijkdom maken het beekdal meer dan waard om te voet of met de fiets te ontdekken. Om u optimaal te laten genieten, zijn er naast de bestaande fiets- en wandelknooppuntenroutes ook nieuwe struin- en vlonderpaden aangelegd.

De knooppunten

U bepaalt zelf uw route en het aantal kilometers dat u wilt wandelen. Het netwerk is in twee richtingen bewegwijzerd. Witte pijlen op rode bordjes begeleiden u van het ene naar het andere knooppunt. Op de informatieborden bij de startpunten en op de kaartjes in dit boekje staan de knooppunten en de tussengelegen afstanden aangegeven. Onderweg ziet u bij elk knooppunt op de paal een uitsnede van de wandelkaart, zodat u precies kunt zien waar u bent en in welke richting u uw wandeling kunt vervolgen.

Wandelschoenen of laarzen

Het netwerk bestaat uit twee typen wandelpaden. De groene routes op de kaart zijn over het algemeen goed geschikt voor een wandeling met gewone (wandel)schoenen. De in blauw aangegeven paden daarentegen kunnen echter flink drassig zijn. Het is raadzaam hier laarzen of stevige wandelschoenen te dragen.