Wat is het?

Een verstopping in het riool kan zich bevinden op gemeentegrond of op uw eigen terrein. De gemeente zorgt voor onderhoud aan het openbare riool. Voor het riool op uw eigen terrein bent u zelf verantwoordelijk.

Hoe werkt het?

U kunt controleren waar de verstopping zit in een controleputje (ontstoppingsstuk). In de Rioleringsviewer Gemeente Bergen kunt u zien waar het ontstoppingsstuk zich bevindt. U graaft het controleputje zelf vrij. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met het Klant Contact Centrum van Gemeente Bergen via (0485) 34 83 83 of 14 0485.

  • Is het controleputje (bijna) droog? Dan zit de verstopping op uw eigen terrein.
  • Staat het controleputje vol water? Dan zit de verstopping op gemeentegrond.

Wat moet ik doen?

Verstopping op eigen terrein

Zit de verstopping op eigen terrein? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem. De kosten betaalt u zelf. Ook als u een ontstoppingsbedrijf in de arm neemt.

Verstopping op gemeentegrond

Zit de verstopping op gemeentegrond? Dan lost de gemeente het probleem op en betaalt de kosten. U kunt een rioolverstopping op gemeentegrond op de volgende manieren melden:

  • Doe een melding via BuitenBeter. Laat in de omschrijving uw naam en telefoonnummer achter. De storingsmonteur neemt contact met u op.
  • Bel met het Klant Contact Centrum via (0485) 34 83 83 of 14 0485. Belt u buiten de openingstijden, luister dan het keuzemenu af en spreek uw boodschap in. Laat uw naam en telefoonnummer achter. De storingsmonteur belt u terug.

U mag geen werkzaamheden (laten) uitvoeren op gemeentegrond. Werkzaamheden die worden uitgevoerd op gemeentegrond, zonder opdracht van de gemeente, worden niet vergoed.

Aanvullende informatie

Voorkom verstoppingen

Spoel geen vetten, etensresten en dergelijke door de gootsteen of het toilet. Ook kleine restjes vet kunnen grote problemen veroorzaken. Het planten van bomen met een uitgebreid wortelstelsel, bijvoorbeeld coniferen, in de buurt van het riool kan eveneens voor problemen zorgen.