"Wij laten ons graag in onze winkel zien, zodat klanten met vragen of opmerkingen meteen bij ons terecht kunnen."

De maanden april, mei en juni is de drukste periode van het jaar voor Perkplantenkwekerij P. de Mulder(externe link). In negen weken tijd wil eigenaar Pieter de Mulder zijn kassen zo goed als leegverkopen. Maar de aankomende drukte is moeilijk voor te stellen wanneer het college van Gemeente Bergen op dinsdag 11 april – enkele dagen voor opening – door de lege kassen loopt.

Nou ja, leeg. De hele vloer staat vol met verschillende soorten perkplanten, in allerlei kleuren en formaten. Ook het dak van de kas hangt vol met bloempotten. Het is duidelijk: de familie De Mulder is klaar voor de start van het seizoen.

Schaalverkleining

Pieter de Mulder heeft het bedrijf in Wellerlooi overgenomen van zijn vader. Toen was het nog een gemengd bedrijf, waar zowel tomaten als perkplanten werden geteeld. Samen met zijn vrouw heeft Pieter gekozen voor schaalverkleining en besloten om zich volledig te focussen op de teelt van perkplanten. Dit terwijl de omliggende (tuinbouw)bedrijven op dat moment vaak juist kozen voor schaalvergroting.

Sindsdien richt de kwekerij zich vooral op de verkoop aan particulieren. Het bedrijf kan ieder jaar rekenen op een groot aantal Nederlandse en Duitse klanten. Het gehele assortiment aan planten komt uit eigen kwekerij. De klanten kunnen ook meteen een bloempot of plantenbak kopen om hun nieuwe aankopen in mee te nemen en een mooi plekje te geven. Naast de verkoop aan particulieren teelt de kwekerij een klein deel voor de Veiling Rhein-Maas.

Seizoen van start

De perkplantenkwekerij is sinds vrijdag 14 april open. Sindsdien zijn Pieter en zijn vrouw bijna iedere dag in de kassen te vinden. De ondernemers vinden het belangrijk om aanspreekbaar te zijn voor hun klanten. Want: “Als het goed gaat met de verzorging van de plant, is het de plant van de klant. Gaat het minder goed, dan is het ineens weer onze plant. Wij laten ons graag in onze winkel zien, zodat klanten met vragen of opmerkingen meteen bij ons terecht kunnen. Vervolgens helpen wij ze weer op weg.”

Halverwege juni, aan het eind van het seizoen, gaat de perkplantenkwekerij weer dicht. De kassen worden volledig geleegd en schoongemaakt. Dan begint het hele proces weer van voor af aan.

Rondleiding

Tijdens de rondleiding door de kassen vertelt Pieter het college meer over het reilen en zeilen in het bedrijf. Zaken als watercirculatie, gewasbescherming, seizoensarbeid en energievoorziening komen aan bod. Bij het afscheid wenst het college de ondernemer uit Wellerlooi veel succes met de aankomende drukke maanden.