“Omdat gewoon ook bijzonder kan zijn”

Uitvaartverzorging. Een onderneming waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt, maar waar de meeste mensen maar weinig vanaf weten. Want wat houdt uitvaartverzorging nu eigenlijk in? Wat komt daar allemaal bij kijken? Voor Miranda en haar team is het de dagelijkse kost. Op dinsdag 14 maart vertelden zij het college van burgemeester en wethouders meer over hun werk.

Eerbetoon

Lizet Uitvaartverzorging(externe link) is vernoemd naar de moeder van Miranda. Zij maakte in 2016 haar lang gekoesterde droom waar door een uitvaartonderneming te starten. Gewoon vanuit thuis, met hier en daar de hulp van man en kinderen. In 2018 nam Lizet het afscheidshuis “Rembrandt” in Nieuw Bergen in gebruik.

Maar in juli 2019 kwam Lizet plotseling zelf te overlijden. Een ontzettend zware klap voor de familie. De vraag rees: wat gaat er nu gebeuren met de uitvaartonderneming? Uiteindelijk hebben Miranda en haar twee broers besloten om de onderneming samen over te nemen. Ze hebben daarbij de naam Lizet Uitvaartverzorging behouden, onder andere als eerbetoon aan hun moeder.

Verzorgen en ontzorgen

Lizet Uitvaartverzorging verricht eigenlijk alle hand- en spandiensten die komen kijken bij een overlijden. Van de verzorging van de overledene tot het organiseren en leiden van de uitvaartceremonie en alles daartussenin. “Bij een overlijden komt ineens zoveel op een familie af. Wij doen er alles aan om de naasten zoveel mogelijk te ontzorgen en ondersteunen in deze moeilijke tijd”, legt Miranda uit.

“Je bent vaak één van de eersten die contact heeft met de familie na het overlijden van hun dierbare. Het is belangrijk om vertrouwen op te bouwen, rust te bieden en vooral goed naar de familie te luisteren. Wat zijn hun wensen? Wat willen zij graag? En daar dan zo goed mogelijk naar te handelen.”

Hecht team

Dat Miranda en haar team dagelijks bezig zijn met uitvaartverzorging, betekent niet dat het werk ze niet meer raakt. “Soms heb je bijzondere of uitdagende uitvaarten. Dan komt dat echt wel bij ons binnen”, vervolgt de onderneemster. “Gelukkig hebben we een hecht team en kunnen we hier goed met elkaar over praten. En we hebben tussendoor ook veel lol, hoor. Ook samen met de familie. Bijvoorbeeld als er grappige anekdotes over de overledene worden gedeeld. Dat is een belangrijk onderdeel van de rouwverwerking.”

Versterking gezocht

Het kleine, hechte team van Lizet Uitvaartverzorging kan nog wel wat versterking gebruiken. “Mijn moeder zei altijd: het is hier doodstil of stervensdruk. Op drukke momenten spring ik bij in de zorg van de overledene, maar vanwege mijn andere werkzaamheden voor de onderneming heb ik daar eigenlijk geen tijd meer voor”, licht Miranda toe.

Lizet Uitvaartverzorging is daarom nog op zoek naar een uitvaartmedewerker. “Een opleiding of ervaring is niet nodig. Wel is het belangrijk dat je affiniteit hebt met het werk en je het mentaal aankunt.” De vacature is te vinden op de website(externe link) van de onderneming.