“Sfeervol overnachten in een korenmolen”

Sfeervol overnachten tussen natuur en historie. Het kan bij Korenmolen Nooitgedacht(externe link) in Afferden. In het volledig gerenoveerde pakhuis van de molen bevindt zich een gastenverblijf voor twaalf personen. Op uitnodiging van eigenaren Harrie en Nellie Beijk bracht het college van burgemeester en wethouders een bezoek aan deze bijzondere plek.

Rijke historie

Harrie en Nellie verwelkomden het college in de grote gezamenlijke ruimte van het gastenverblijf. Hier trakteerden ze de wethouders niet alleen op een stuk vlaai, maar ook op de rijke historie van het bouwwerk. Korenmolen Nooitgedacht is een relatief jonge molen, maar heeft in die korte tijd veel meegemaakt. Wie geïnteresseerd is in deze geschiedenis, kan het hele verhaal lezen op de website van de korenmolen(externe link).

Harrie heeft de molen in 1986 gekocht. In de jaren 1989-1990 heeft hij het bouwwerk volledig gerestaureerd. Op 30 april 1991 opende de hernieuwde korenmolen zijn deuren. Het pakhuis is in juni 2014 omgebouwd tot groepsaccommodatie.

Groepsaccommodatie met privacy

Na de geschiedenisles nam Nellie het college mee naar de bovenverdieping. Daar bevinden zich zes tweepersoonsslaapkamers, met eigen badkamer. “Het gastenverblijf is alleen in z’n geheel te huren en daarmee vooral geschikt voor grote groepen, zoals vriendengroepen of families met oudere kinderen. Maar door de aparte slaap- en badkamers hebben de gasten toch hun privacy”, legde Nellie uit.

Molenrestauratie

Vervolgens nam het college een kijkje in de korenmolen zelf. Via smalle, steile ladders klommen zij naar de top van het rijksmonument. Onderweg vertelde Harrie hen over het onderhoud en de restauratie van het bouwwerk. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Beijk B.V.(externe link), het familiebedrijf dat Harrie in 1981 van zijn vader overnam.

Beijk B.V. houdt zich bezig met de bouw, restauratie en renovatie van molens en andere monumentale bouwwerken uit ons cultureel erfgoed. Het bedrijf heeft projecten uitgevoerd door heel Nederland en zelfs enkelen over de grens. Ook tijdens het werkbezoek van het college werd gewoon doorgewerkt: de laatste hand werd gelegd aan het pas vervangen wiekenkruis.

Derde generatie

Inmiddels staat alweer de derde generatie Beijk aan het roer: sinds 2013 is (klein)zoon Max eigenaar van het restauratiebedrijf. “Mijn vader en ik waren nog heel erg van het handwerk, maar Max zet toch steeds meer in op digitalisering. Dat kan tegenwoordig ook bijna niet anders”, zei Harrie. Daarnaast wil het bedrijf zich de komende jaren verder ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en uitbreiding van het assortiment.

Molenaars gezocht!

Harrie en Nellie vertellen graag zoveel mogelijk mensen over de korenmolen en het molenaarsvak. Maar dat doen zij niet alleen. Zij werken met vrijwillige molenaars, die bijvoorbeeld op vrijdagmiddag vaak rondleidingen geven aan geïnteresseerde bezoekers. De familie Beijk is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die graag meehelpen om de rijke historie van de molen in stand te houden. Lijkt dit u leuk en wilt u graag meer weten? Neem dan contact op met Korenmolen Nooitgedacht via (06) 57 33 79 56 of info@korenmolennooitgedacht.nl.