Bedrijfsbezoek Knoest

“De natuur kan je inspireren”. Een bezoek aan Knoest is een bezoek aan de natuur. Het is even zoeken waar dit bedrijf ligt.

Maar bij Hengeland in Afferden, midden in het bos staan Angelique Zeelen en Willy van Casteren ons op te wachten. Het college komt terecht in een kleinschalig cultuurlandschap waar men respectvol met de directe omgeving omgaat. Knoest is een bedrijf waar je als gast ervaart hoe de natuur je kan inspireren.

Echte aspergegrond

Angelique en Willy hebben zich ruim 10 jaar geleden gevestigd op Hengeland 32. Op hun perceel van ruim 4 hectare staat een opgeknapte oude boerderij en een aantal schuren. Hier was altijd sprake van zeer intensieve landbouw.  De vorige bewoners hadden hier een gemengd bedrijf, later een tuinbouwbedrijf. Willy vertelt over de zeer arme en droge grond die ze hier aantroffen, “… echte aspergegrond!”

Kennis van toen en nu

“De boerderij staat hier al zeker 150 jaar en verandert mee met de tijd. Ook wij zetten deze verandering door en werken aan een eetbaar landschap.” vertelt Angelique. Samen met Willy combineert ze de kennis en manier van werken van toen met de kennis van nu. De kringloop op het perceel is belangrijk en ze streven ernaar om al hun restafval te hergebruiken. “Afval wordt gemaakt, daar moet je iets mee” is een duidelijke boodschap van Willy.

Kinderfeestjes en workshops

Op het terrein kunnen gasten deelnemen aan diverse activiteiten. Je kunt er kinderfeestjes houden, compleet met het bouwen van hutten, een kampvuur en pannenkoeken bakken op een houtkachel. Je kunt ook deel nemen aan workshops waar je met hout aan de slag gaat. Je maakt dan bijvoorbeeld je eigen broodplank, je eigen bed of tafel, (bijna) alles is mogelijk. En eenmaal aan de slag leer je tussendoor nog wat over bomen, hout en de symboliek hiervan.

Hout als bodemverbetering

Tijdens de rondleiding over het perceel vertelt Willy ons over de soorten hout, hoe de bodem door afvalhout is verbeterd. “De notenboom midden op het terrein groeit zeker 1,5 meter per jaar omdat er rondom de boom allemaal snoeihout ligt, daar wordt de bodem rijk van” aldus Willy. Op het terrein staat ook een grote yurt, een Mongoolse tent. Je leert daar zonder gas, stroom en stromend water eenvoudig te leven. “… bij de yurt is wel een composttoilet maar geen douche, dat betekent badderen in een teil”.

Opvolging

Angelique en Willy zouden graag zien dat er op termijn opvolgers voor hun bedrijf zijn. Want hun motto “Buiten bewust zijn en toch alles meemaken” willen ze graag doorgeven. Wil je meer lezen over Knoest? Kijk dan op de website van Knoest(externe link).