Kindermishandeling is iedere vorm van bedreiging of geweld tegen een minderjarige. Het kan gaan om lichamelijke, emotionele en geestelijke mishandeling.

Heeft u een vermoeden van kindermishandeling? Neem dan contact op met Veilig Thuis(externe link) via (0800) 20 00 (gratis en 24 uur per dag bereikbaar). Anoniem bellen is mogelijk. U kunt ook hulp zoeken via het Sociaal Team van de gemeente.

Mishandeling herkennen

Op de website Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl(externe link) vindt u meer informatie over het herkennen van kindermishandeling. Op de website van de Rijksoverheid(externe link) leest u meer over de signalen van kinderen die kunnen wijzen op seksueel misbruik.

Seksueel misbruik

Voorkomen

Om seksueel misbruik te voorkomen, kunt u al op jonge leeftijd met uw kind praten over privacy. Leg bijvoorbeeld uit op welke plekken andere mensen hem of haar niet mogen aanraken. En dat als mensen dit wel doen, dat hij of zij dan wegloopt en het aan mama of papa vertelt. Leer uw kind ook om zijn/haar gevoelens te uiten, grenzen te stellen en die van anderen te respecteren.

Hulp

Is uw kind het slachtoffer geworden van seksueel misbruik? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts of Veilig Thuis voor een verwijzing naar specialistische hulp.