“Als alles loopt en iedereen tevreden is, dan zijn wij gelukkig”

Wat begon als een droom, is nu bijna werkelijkheid voor Roy Maar en Lisanne van de Mast. In de nabije toekomst hopen zij genoeg inkomen te halen uit hun kaas- en zuivelboerderij in Siebengewald om allebei fulltime in het bedrijf te kunnen werken. Het college van burgemeester en wethouders bracht een bezoek aan Geitengeluk om te zien, te horen én te proeven wat deze twee enthousiaste ondernemers voor elkaar hebben gekregen.

Met de handen in de stront

In 2018 namen Roy en Lisanne een pluimveehouderij in Siebengewald over. ‘We wilden meer boer zijn. Zelf met de handen in de stront’, lacht Roy. Het omzetten van de vergunning was geen gemakkelijk proces. Toch bleven de ondernemers zich met goede moed en vol passie inzetten om hun droom te realiseren. Met als resultaat: een succesvolle kaas- en zuivelboerderij naar het beeld dat Roy en Lisanne al die tijd voor ogen hadden. ‘We doen ons eigen ding, dat goed is voor mens, dier en natuur.’

Gelukkig

De naam zegt het al: bij Geitengeluk krijgen de dieren net dat beetje extra, waardoor ze zo gelukkig zijn. De geiten leven in een kleine kudde en krijgen veel rust en ruimte. Omdat de geiten minder dicht op elkaar zitten, mogen ze hun horens houden. De kans dat ze elkaar bezeren, is namelijk veel kleiner. Roy en Lisanne kennen alle dieren bij naam en melken ze zelf.

Bovendien blijven de lammeren na de geboorte bij de moeder. ‘Je ziet dat de lammetjes het gedrag van de ouders overnemen. Ze leren bijvoorbeeld veel sneller om ruwvoer te eten, dan dat ze zouden doen als we ze bij hun moeder weghalen’, legt Lisanne uit. ‘Ook de bokjes blijven bij de moeder. De extra kosten hiervan compenseren we met de opbrengst van bokkenvlees.’

Zuivelproducten

Het college nam een kijkje in de geitenstal en in de wei waar de geiten in de lente- en zomermaanden hun tijd doorbrengen. De dieren grazen op kruidenrijk gras, dat zorgt voor de unieke smaak van de zuivelproducten.

In de stal vertelde Lisanne aan het college hoe de geiten worden gemolken. De geitenmelk wordt verwerkt in zuivelproducten als kaas en kwark. Deze producten worden onder andere verkocht aan horeca, supermarkten, Duitse (week)markten en in de eigen boerderijwinkel en webshop. ‘We leveren niet aan een fabriek; we moeten het van onze eigen afzet hebben. Inmiddels hebben we een redelijke basis aan vaste klanten opgebouwd. Op die manier weet je waar je aan toe bent’, zegt Roy.

Naast de geiten houden Roy en Lisanne Husumer varkens (en biggetjes) en verschillende rassen kippen. De producten van deze dieren zijn ook in de boerderijwinkel en webshop te vinden.

Beleving

Waar geen prijskaartje aan hangt, maar eigenlijk onbetaalbaar is, is de beleving die de ondernemers bieden aan alle bezoekers van hun boerderij. ‘We vinden het belangrijk om onze omgeving te betrekken en te laten zien wat wij hier doen’, vertelt Roy. ‘We geven bijvoorbeeld rondleidingen, of we houden een proeverij voor de buurt. Dan kunnen onze buurtbewoners zelf eens komen kijken wat hier gebeurt.’

Tevreden

De ondernemers zijn erg tevreden met wat zij de afgelopen jaren hebben weten op te bouwen. Wat ligt er de komende tijd nog in het verschiet? ‘We willen nog wel wat groeien, zodat we voldoende inkomsten hebben om allebei fulltime in het bedrijf te kunnen werken, zonder dat we daarnaast nog een andere baan hebben. Maar we hebben niet de ambitie om heel groot te worden’, licht Lisanne toe. ‘Als alles loopt en iedereen is tevreden, inclusief de dieren, dan zijn wij gelukkig’, besluit Roy.

Roy en Lisanne nodigen u van harte uit om ook eens een kijkje te komen nemen bij kaas- en zuivelboerderij Geitengeluk. Kom zelf ervaren wat er allemaal op de boerderij gebeurt en proef de lekkerste geitenzuivelproducten. Kijk voor meer informatie op de website van Geitengeluk(externe link), of volg het bedrijf op Facebook(externe link) en Instagram(externe link).