“Van een basisschool naar een warm welkom”

Vier jaar geleden won Bianca Jans de ideeënwedstrijd voor de toekomstige bestemming van De Mariaschool in Bergen. Met haar eindeloze enthousiasme wist zij de jury ervan te overtuigen dat zij de voormalige basisschool kan omtoveren tot een plek waar mensen zich thuis voelen binnen diverse bestemmingen, waaronder de huiskamer van het dorp. Van wethouder Antoon Splinter kreeg zij niet alleen haar prijs, maar ook een duidelijke boodschap: ‘Nu moet je het ook echt gaan doen!’.

‘Die boodschap heeft me toch wel wat slapeloze nachten bezorgd’, bekende Bianca aan wethouder Splinter en de andere wethouders, toen zij vorige week op bedrijfsbezoek waren in De Mariaschool(externe link) om het resultaat van vier jaar hard werken met eigen ogen te bekijken. ‘Maar ik ben meteen aan de slag gegaan om het plan uit te werken. Marcel van Hest was een enorme hulp voor het plan van de uiteindelijke indeling van het gebouw. Van basisschool naar een warm welkom, dat was het centrale idee.’

Commerciële en dorpsactiviteiten gaan hand in hand

De wethouders kregen een rondleiding door de voormalige school. In het hart van het gebouw bevindt zich een grote keuken waar de gerechten voor het lunchtentje worden klaargemaakt. Ook Chantal Koks maakt gebruik van de keuken voor het maken van haar eigen lekkernijen. In haar winkeltje Tal’s Zoete Hoek(externe link) verkoopt ze allerlei benodigdheden om zelf met bakken aan de slag te gaan.

In het gebouw zijn ook twee ruime appartementen gevestigd, die Bianca verhuurt aan gasten. De invloeden van de oude basisschool zijn nog duidelijk aanwezig, wat bijdraagt aan de bijzondere sfeer. De kamers hebben een prachtig uitzicht op het Maasdal en zijn dan ook geliefd bij zowel toeristen als bij vroegere Bergenaren die weer even een paar daagjes terugkomen. ‘We zien hier regelmatig mensen die hier vroeger op school hebben gezeten en nu bijvoorbeeld met hun eigen kinderen op bezoek komen’, legt Bianca uit.

In de grote dorpsruimte van het gebouw heeft dorpsarchief ‘Bergen Toen en Nu(externe link)’ zijn plek gevonden. Nellie de Best en Ben Giesen laten de wethouders trots hun archief zien. ‘Het is belangrijk om een beeld te geven van het ontstaan van Bergen en Nieuw Bergen. We zijn nog steeds op zoek naar foto’s en ansichtkaarten die deze historie in beeld brengen’, vertelt Nellie.

1.000 ideeën

Ook Wim Remmen van de dorpsraad Bergen is bij het bezoek aanwezig en vertelt de wethouders over zijn plannen om van De Mariaschool hét dorpshuis voor de inwoners van Bergen te maken. ‘Wij huren deze ruimte. In samenwerking en afstemming met Bianca verzorgt een groep vrijwilligers allerlei onderhoudsklusjes in en rond het gebouw. We hebben wel 1.000 ideeën over wat er allemaal in deze ruimte mogelijk is, maar we moeten eerst maar eens goed kijken wat we allemaal gaan doen’, zegt Wim enthousiast.

Complimenten

Het bedrijfsbezoek werd afgesloten in het horecagedeelte van De Mariaschool. Daar mochten de wethouders de baksels van Chantal Koks zelf uitproberen. Wethouder Splinter drukte Bianca op het hart dat ze haar belofte om van De Mariaschool een ware huiskamer voor het dorp te maken, zeker heeft waargemaakt. In het karakteristieke dorpshuis gaan commerciële en dorpsactiviteiten hand in hand. Om dat, ondanks alle corona-gerelateerde tegenslagen, mogelijk te maken, is een groot compliment waard!