Burgemeester Manon Pelzer en de wethouders Antoon Splinter en Lia Roefs hebben onlangs twee bedrijven in Afferden bezocht.

Broederij Jip van den Broek

“Eerst even douchen vóór dat we een kuiken te zien krijgen”

Het valt wethouder Splinter meteen op dat het bedrijf Agromix Broederij aan de Kapelstraat in Afferden prachtig in de omgeving is ingepast. Sinds 2012 runt broedmeester Jip van den Broek een moderne broederij met een afname van 17 miljoen kuikens per jaar. De broedeieren worden op gewicht gesorteerd zodat de kuikens allemaal gelijk zijn. Met duizenden tegelijk komen ze uit en worden vervolgens door vakkundig personeel ingeënt. “Ze krijgen allemaal een prik voordat ze op vakantie gaan en echte leghennen worden” verteld Jip, “en mijn vader Joop (77) controleert nog altijd de vertrekkende kuikens.” Het proces van een ei tot aan het transport van de pasgeboren kuikens naar de opfokstallen of het vliegveld voor de export, heeft het college tot in detail kunnen volgen. De hygiëne in het bedrijf is erg belangrijk. Vast ritueel vóór en na het bezoek van de broederij is even onder de douche! Dat geldt ook voor de 25 inwoners uit Afferden die bij het bedrijf werken.

Meer informatie over het bedrijf leest u op de website van Agromix.

De Bartelshoeve

“Je kunt in Bartelshoeve ook nog naar de bioscoop”

De familie Raijmakers runt sinds kort de luxe groepsaccommodatie De Bartelshoeve. De van oudsher boerderij uit 1917 is in de jaren 90 omgebouwd naar een hotel-restaurant. Wim en Marleen Raijmakers kwam al snel tot het besef dat de hoeve een aanvulling zou kunnen zijn op deze recreatieve gemeente en maakte er een groepsaccommodatie van. Vanuit de slaapkamers heb je mooi uitzicht op het Maasdal, het veer en op een steenworp afstand ligt het nationaal park De Maasduinen. Er is plek voor groepen tot 35 personen. En er zijn twee slaapkamers beschikbaar voor mindervalide bezoekers. De inrichting is erg sfeervol en het valt burgemeester Pelzer op dat je in de Bartelshoeve naar de bioscoop kunt. Dat het familiebedrijf Raijmakers, voor de inwoners beter bekend als Kubbus, ondernemend is op diverse fronten is het college wel duidelijk geworden!

Meer informatie over het bedrijf leest u op de website van groepsaccommodatie De Bartelshoeve.