Maak het ze niet te makkelijk

Oplichters worden steeds slimmer. Ze verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen op te lichten. Ook corona levert nieuwe methodes op. We willen u graag inzicht geven in de verschillende methodes van oplichting en tips om dergelijke oplichting te voorkomen. Als u weet hoe zij te werk gaan, wordt de kans kleiner dat u slachtoffer wordt van oplichting.

  • Bij een babbeltruc gebruiken oplichters smoezen of doen ze zich als iemand anders voor om u op te lichten. Deze vorm van oplichting komt in vele vormen voor.
  • Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich bijvoorbeeld via Whatsapp of sms voor als een bekende en vraagt u daarin om geld. Het lijkt dan net of het berichtje vanuit uw (klein)zoon, (klein)dochter, vriend of vriendin komt.
  • Criminelen proberen over uw schouder mee te kijken om te zien welke pincode u intoetst. Als ze vervolgens ook uw pinpas afhandig kunnen maken, bijvoorbeeld met behulp van een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.
  • Phishing (letterlijk: ‘hengelen’) is een manier van oplichting om gegevens te achterhalen en vervolgens geld afhandig te maken.
  • Bij spoofing wordt er een trucje gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Spoofing betekent letterlijk ‘nabootsen’.