Wat moet ik doen?

U vraagt de gemeente om het gebruik van uw achternaam te veranderen. Dat kan via onderstaande knop.

Achternaam aanpassen

U kunt ook een afspraak maken om langs te komen in het gemeentehuis. Klik hier voor het maken van een afspraak of bel naar: (0485) 34 83 83.

Wat is het?

Als u getrouwd bent, geregistreerd partner, weduwe of weduwnaar bent geworden of u bent gescheiden, kunt u het gebruik van uw achternaam laten veranderen door de gemeente.

Hoe werkt het?

U kunt kiezen voor:

  • alleen uw eigen achternaam;
  • alleen de achternaam van uw partner;
  • de achternaam van uw partner gevolgd door uw eigen achternaam;
  • uw eigen achternaam gevolgd door de achternaam van uw partner.

Hoe lang duurt het?

  • Bij een online aanvraag verandert de gemeente uw achternaam binnen 10 werkdagen.
  • Als u persoonlijk langsgaat, verandert de gemeente uw achternaam direct.

Aanvullende informatie

Andere situaties

Wilt u uw achternaam veranderen, omdat u bijvoorbeeld de achternaam van een andere ouder wilt of omdat uw achternaam een gekke betekenis heeft? Kijk dan voor meer informatie op de website van Dienst Justis, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Achternaam in BRP

De achternaam waar u voor kiest, wordt opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo zijn ook andere overheidsorganisaties op de hoogte en kunnen zij de achternaam gebruiken die u hebt gekozen. U informeert zelf andere instellingen en bedrijven.

Identiteitsbewijs

Op uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs staat altijd uw eigen naam. Ook als u getrouwd of geregistreerd partner bent. U kunt wel uw partner's naam op deze documenten laten zetten.