U heeft ze vast wel eens gezien: de mensen met de elektrische bakfiets van gemeente Bergen die zwerfafval inzamelen.

Op de foto Leo Luijpers (links) en Abdallah al Hossin. “Wij voelen ons echt gewaardeerd, wij krijgen heel veel complimenten en veel mensen steken hun duim naar ons op.”

Blikjes, petflesjes, bananenschillen, lege chipszakken die we soms zonder nadenken in de berm gooien. Zij ruimen het op….

Verschillende routes

De medewerkers starten bij de gemeenteloods. Elke week worden verschillende routes gereden. Het centrum van Nieuw Bergen is bijvoorbeeld elke dag in de route opgenomen, de Oude Baan tussen Nieuw Bergen en Well twee keer per week. Al het zwerfafval op de route wordt geprikt en opgeruimd. Zo maken ze elke dag onze gemeente een beetje schoner.

‘Op weg’

De bakfietsen worden bij toerbeurt ‘bemand’ door zeven medewerkers van ‘Op weg’. Dit project geeft inwoners de kans om letterlijk en figuurlijk weer ‘op weg’ te gaan naar een betekenisvolle invulling voor zichzelf en de maatschappij. Een bijkomend voordeel is dat het ook kansen biedt om door te stromen naar een betaalde baan.

De uitvoering

‘Op weg’ wordt uitgevoerd en begeleidt door het bedrijf Noord-Limburg Groen (NLG). De gemeente levert kandidaten voor het project waarna NLG de begeleiding op zich neemt. Jobcoach René helpt de kandidaten letterlijk op weg. Hij legt de werkzaamheden  uit en als het nodig is fietst hij de route de eerste keer/keren mee. René verzorgt de planning en ziet toe op de juiste en veilige uitvoering van de werkzaamheden. Belangrijk hierbij is een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van iedere medewerker, deze te stimuleren om grenzen te verleggen en tegenslagen te overwinnen.

Ruim jij je eigen afval op?

Bergen natuurlijk schoon

Zwerfafval  hoort niet in het milieu. Voorkom zwerfafval én overlast en ruim je eigen afval op. Gooi het in de geplaatste afvalbakken. Kom je geen afvalbak tegen? Neem je afval dan mee naar huis. 
Zo houden we samen Bergen Natuurlijk Schoon.