Kent u de voordelen van een groene tuin?

afbeelding van een tuin met gazon en planten

Sommige tuinen bestaan grotendeels uit tegels. Dit betekent minder ruimte voor groen, een grotere kans op wateroverlast tijdens natte perioden en meer hitte tijdens droge perioden.

Bij extreme regenval kan regenwater niet in de bodem wegzakken. Dat leidt tot overbelasting van het riool en straten die blank komen te staan. Vervangt u tegels door beplanting, grind of houtsnippers, dan kan het water wegzakken in uw eigen tuin. Om dit te realiseren kunt u in aanmerking komen voor subsidie. En er zijn nóg een aantal voordelen.

Een eigen watervoorraad

Koppel de regenpijp af van het riool en vang het regenwater op in uw eigen tuin. Laat het wegzakken in de grond of sla het op in bijvoorbeeld een regenton. Op www.waterklaar.nl/oplossingen staan meer mogelijkheden om uw tuin Waterklaar te maken.

Lekker koel

In de zomer houden tegels en steen veel warmte vast. Bomen en planten zorgen voor verkoeling door verdamping en het bieden van schaduw. De gevoelstemperatuur is daardoor aanzienlijk lager.

Biodiversiteit in eigen tuin

Groene tuinen dragen ook bij aan de biodiversiteit. Door een variatie aan groen, krijgen vlinders, bijen en andere insecten een gebied met voldoende voedsel.

Een duurzame en gezonde leefomgeving

Onderzoeken wijzen uit dat de natuur een positief effect heeft op onze gezondheid. Een groene omgeving vermindert stress, bevordert de concentratie en zorgt voor een snel herstel.

Handen uit de mouwen

Maak gebruik van de subsidieregeling voor het afkoppelen van de regenpijp en het opvangen van regenwater in de tuin. Kijk hier of u in aanmerking komt voor subsidie.