Onze groene gemeente heeft een passend woningaanbod en prima bereikbare voorzieningen. We bouwen bewust aan een gezonde omgeving en een prettig leefklimaat in de dorpen.

Bereikbaar binnen 1 uur met de auto

Feiten en cijfers

De Noord-Limburgse gemeente Bergen ligt direct aan de Maas, grenst aan het Duitse Nordrhein-Westfalen en heeft een oppervlakte van 10.850 hectare. Ruim dertienduizend mensen wonen in de zeven dorpen: Afferden, Aijen, Bergen, Nieuw Bergen, Siebengewald, Well en Wellerlooi.

Steden als Arnhem, Den Bosch, Eindhoven, Roermond en Duisburg zijn met de auto in een uur bereikbaar.

Prachtige natuur

Onze gemeente staat bekend om haar prachtige natuur, het mooie Maasdal en de historische Maasdorpen. Ongeveer de helft van de gemeente bestaat uit fraai en gevarieerd bos- en natuurgebied. Bergen ligt in het hart van Nationaal Park De Maasduinen. Het glooiende landschap en het Maasdal tellen vele kilometers wandel-, fiets- en ruiterroutes. 

De waterliefhebber kan terecht in recreatiegebied Leukermeer, met mooie plassen, twee jachthavens en een waterboulevard.

Wonen in Bergen: rust en ruimte

Wonen in Bergen is betaalbaar, vergeleken met omliggende gemeenten of grote steden. De gemeentelijke lasten zijn laag. De woonwijken in de dorpen zijn ruim opgezet, met veel oog voor groen. De landelijke omgeving is voor iedereen op loopafstand.

Het gemeentelijke woningbouwprogramma voorziet in gevarieerde nieuwbouw. We willen in iedere kern (kleinschalige) nieuwbouwprojecten realiseren. Deze vormen een aanvulling op het bestaande woningaanbod. De gemeente ondersteunt ook initiatieven van particulieren om samen te bouwen.

Voorzieningen binnen handbereik

In vijf van de zeven dorpen zijn kinderopvang en basisonderwijs aanwezig. Voortgezet onderwijs is (vaak op fietsafstand) te vinden in de naburige gemeenten. Nieuw Bergen heeft winkelcentrum Mosaïque, in enkele dorpen zijn supermarkten en drogisterijen. Grotere winkelcentra in de omgeving zijn snel te bereiken. De meeste dorpen hebben sportvoorzieningen en een multifunctioneel centrum waar activiteiten voor jong en oud plaatsvinden. Er zijn goede busverbindingen met Nijmegen, Venlo en Venray. Overal ligt binnenkort glasvezel in de grond.

Dorps karakter

Gemoedelijk, saamhorig en gastvrij: dat is het dorpse karakter in onze gemeente. De dorpen hebben een rijk verenigingsleven. Er is volop keuze uit onder andere sport-, muziek- en carnavalsverenigingen. De sociale betrokkenheid is groot. Veel inwoners steken samen de handen uit de mouwen om te zorgen dat het wonen hier fijn, veilig en goed is. Alle kernen hebben een dorpsraad. Deze bestaan uit enthousiaste bewoners die zich inzetten voor de leefbaarheid in de dorpen.

Duurzaam

We willen ons als gemeente ontwikkelen tot landelijk voorloper op het gebied van duurzaamheid, onder het motto ‘VerduurSAMEN2030’. Ons streven is een energie-onafhankelijke gemeente. Dit gebeurt met respect voor de aanwezige natuur, het bestaande landschap en het rijke erfgoed.