Het college heeft een noodbesluit genomen voor de tijdelijke crisisnoodopvang voor asielzoekers op het oude zwembadterrein in Nieuw Bergen. In dit bericht leggen we u graag uit wat dit betekent. Daarnaast gaan de voorbereidende werkzaamheden op en rond de opvanglocatie volgende week van start.

Wat is een noodbesluit?

In een crisissituatie is het soms nodig dat het college snel een beslissing maakt. Het college neemt dan een noodbesluit. Omdat de druk op de opvang voor asielzoekers in het hele land nu zó hoog is, ziet de gemeente de crisisnoodopvang als een crisissituatie. Daarom heeft het college het noodbesluit “Tijdelijke crisisnoodopvang” genomen. Met dit noodbesluit kan de gemeente tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan voor de opvanglocatie.

Wat gebeurt er verder?

Een noodbesluit nemen kan niet zomaar. Daar zijn allerlei regels aan verbonden. Zo mag de gemeente alleen een noodbesluit nemen als er zicht is op legalisatie. Dit betekent dat de gemeente een vergunning moet aanvragen voor de tijdelijke crisisnoodopvang. Deze vergunningaanvraag is inmiddels ingediend.

Maar vanwege het noodbesluit hoeft de gemeente niet te wachten tot de vergunning wordt verleend. De opvanglocatie kan de komende weken al worden opgebouwd. De voorbereidende werkzaamheden op en rond het oude zwembadterrein gaan in de week van 14 november van start. Als alles naar verwachting verloopt, wordt de crisisnoodopvang opgeleverd op donderdag 1 december. Zo kunnen we nu al bijdragen aan een oplossing voor het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers.

Maar waarom dan toch een vergunning aanvragen?

Dit lijkt inderdaad een beetje krom. Aan de ene kant willen we zo snel mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan de opvang van asielzoekers, omdat de druk nú zo hoog is. Aan de andere kant willen en moeten we ons als gemeente natuurlijk aan de regels houden en een vergunning aanvragen. Maar omdat het hier gaat om een crisissituatie en we het hebben over een tijdelijke opvang, is het nemen van een noodbesluit op dit moment de beste oplossing voor de noodzakelijke spoed.

Kijk voor meer informatie over de crisisnoodopvang op: www.bergen.nl/tijdelijke-crisisnoodopvang-asielzoekers.