Gemeente Bergen gaat de woning op Ceresweg 7 gebruiken voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen. De gemeente richt zich daarbij vooral op vluchtelingen uit Oekraïne, die nu al in de gemeente Bergen wonen.

De komende weken wordt de woning op Ceresweg 7 klaargemaakt voor de tijdelijke opvang van maximaal 24 mensen. Het huis wordt verdeeld in verschillende leefruimtes, waarbij de eet-, woon- en slaapkamers worden ingericht als een soort hotel. Er worden extra boilers geplaatst, de badkamers en keukens worden gerenoveerd en er komt een was- en droogruimte. Ook wordt de hele woning geïsoleerd.

De werkzaamheden starten op maandag 23 januari. Naar verwachting is de verbouwing eind februari klaar. Daarna wordt de woning verder ingericht. Als alles loopt zoals verwacht, kunnen de eerste vluchtelingen vanaf 1 april 2023 in de woning trekken.

Een eigen plek

In de gemeente Bergen wonen op dit moment al verschillende Oekraïense gezinnen. Zij verblijven nu nog bij inwoners thuis of op een vakantiepark. Gemeente Bergen wil deze particuliere opvang zoveel mogelijk afbouwen en de gezinnen een eigen plek geven.

Op Ceresweg 7 is op korte termijn genoeg ruimte beschikbaar om meerdere gezinnen op te vangen. Bijkomend voordeel is dat de Oekraïners dicht bij elkaar wonen. Ze hebben steun aan elkaar en kunnen elkaar helpen. Ook kunnen gemeente en andere instanties op deze manier hun hulp bieden aan de Oekraïense inwoners.