Phishing (letterlijk: ‘hengelen’) is een manier van oplichting om gegevens te achterhalen en vervolgens geld afhandig te maken.

In een e-mail of sms wordt gevraagd om te klikken op een link. De link leidt naar een valse website die sprekend lijkt op de echte website van bijvoorbeeld uw bank. Op de website wordt gevraagd om uw gegevens in te vullen of in te loggen. Op deze manier proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot uw computer of persoonlijke gegevens. Ook wordt soms gevraagd om direct geld over te maken. Via deze valse berichten proberen internetcriminelen aan uw geld te komen. Daarom eerst checken, dan klikken.

Gaat het om geld? Gaat het om belangrijke gegevens? Is er haast bij? Let op! Criminelen laten het lijken alsof iets heel urgent is. Een echte bank zal u nooit vragen om uw wachtwoord en pincode of om in te loggen via een link.

Wat kunt u zelf doen?

  • Eerst checken, dan klikken;
  • Klik nooit op een link van een mail die u niet vertrouwt en download geen bijlage;
  • Twijfelt u? Bel dan de organisatie waar het om gaat, zoek daarvoor zelf het telefoonnummer op. Gebruik niet het telefoonnummer uit de e-mail, want deze kan nep zijn.

Meer informatie over oplichters leest u op deze pagina.