Werk doen dat leuk is: dat wil iedereen. Maar veel mensen weten niet precies wat voor werk bij hen past. Of misschien bent u op zoek naar een ander beroep omdat er in uw werk niet genoeg banen zijn. Dan is het verstandig dat u eerst uit gaat zoeken welk beroep bij u past. Wat vindt u leuk om te doen? Waar bent u goed in?

Op onderzoek gaan

Om dit uit te vinden, kunt u natuurlijk zelf aan de slag gaan. Praat met mensen in uw omgeving, vraag wat voor werk ze doen en wat je daarvoor moet kunnen. Misschien kunt u eens een paar uur met iemand meelopen om te kijken of u het werk dat hij doet, leuk vindt.

Uw talenten leren kennen

U kunt uw talenten leren kennen via de website werk.nl. U kunt een persoonlijkheidstest doen (Wie ben ik?), een competentietest (Wat kan ik?) of een kerntyperingstest (Wat zijn mijn sterke/zwakke punten?).

Welk werk of beroep?

Wilt u weten welk beroep of welk werk bij u past? Op de website werk.nl staan verschillende tests. Heeft u liever een persoonlijk advies? Maak dan een afspraak maken met het leerwerkloket.

Vacatures vinden

Waar vindt u vacatures?

  • Op internet kunt u kijken op de sites van organisaties waar u wilt werken. Vaak is er op zo'n site een knop vacatures. U kunt ook kijken in een online vacaturebank, bijvoorbeeld nationalevacaturebank.nl.
  • Op sociale media zoals Twitter, LinkedIn en Facebook kunt u kijken voor vacatures.
  • Op de website werk.nl staan veel vacatures. U kunt op deze site aanklikken dat u vacatures die geschikt voor u zijn, automatisch via de e-mail krijgt.
  • U kunt de vacatures bekijken in kranten en vakbladen. Deze kunt u in de bibliotheek gratis lezen. Zoekt u een baan voor hoger opgeleiden? Zoek dan in de landelijke dagbladen. In de regionale bladen en huis-aan-huis-krantjes staan vaker banen voor lager opgeleiden.
  • U kunt ook een bezoek brengen aan een vestiging van het UWV voor vacatures van werkgevers in uw regio. Niet al deze vacatures staan op de internetsite van het UWV.

Via-via

Veel mensen vinden via-via een baan. Laat dus zo veel mogelijk mensen weten dat u een baan zoekt. Zij kunnen u vaak al vroeg laten weten als er ergens een vacature is. En misschien kunnen ze u zelfs voorstellen in het bedrijf.

Uitzendbureau

Schrijf u in bij een of meer uitzendbureaus. Kijk welk bureau het beste past bij het werk dat u zoekt. Sommige bureaus hebben bijvoorbeeld veel werk in de horeca, in de zorg, enzovoort.

Open sollicitatie

U kunt een open sollicitatie doen. U kent een leuke organisatie waar u wel zou willen werken, maar er zijn geen vacatures. Toch kunt u een brief schrijven waarin u uw diensten aanbiedt. Dit heet een open sollicitatie.