In ieder huis komen wel eens ongewenste gasten zoals ratten en muizen. Deze kunnen schadelijk zijn voor uw woning en kunnen ziekten overbrengen. Reden genoeg om ze uit de woning te weren.

Overlast van ongedierte zoals mieren, kakkerlakken, muizen en slakken kunt u zelf bestrijden. De manier waarop u dit kunt doen, verschilt per diersoort. Groot ongedierte, zoals ratten, kunt u beter niet zelf bestrijden. Laat dit altijd doen door de specialisten van de gemeente.

Wat moet ik doen?

Ongedierte in openbaar gebied

 • Meld dit aan de gemeente.

Ongedierte op particulier terrein

 • Neem contact op met een erkend bedrijf voor ongedierte- of plaagdierenbestrijding.

U kunt ook zelf last hebben van ongedierte. Hieronder volgen tips wat u kunt doen.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan van mei tot in juli voor overlast zorgen. Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan bij mensen ernstige irritaties geven.

Gemeente Bergen bestrijdt processierupsen enkel bij bomen die de gemeente onderhoudt. Dus niet bij particulieren, in bossen van Staatsbosbeheer e.d. Voor het bestrijden van eikenprocessierupsen op particulier terrein kunt u op eigen kosten een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

Muizen

 • muizen moet u zelf bestrijden, dit is geen wettelijke verplichting van de gemeente;
 • een actief jagende kat kan muizenoverlast tegengaan, maar is geen garantie voor een muisvrij huis;
 • bestrijd muizen bij voorkeur met vallen. Vul de vallen met bijvoorbeeld havermout of noten en gebruik bij voorkeur meerdere vallen;
 • u kunt muizen ook bestrijden met gif. De gebruikte werkzame stoffen zijn echter schadelijk voor het milieu en leiden bij het dier tot een langzame en pijnlijke dood. Muizengif is verkrijgbaar als lokaas. Bij het volgen van de gebruiksaanwijzing levert muizengif weinig risico’s op voor het milieu en de gezondheid. Zet de voerdoosjes op plaatsen waar de muizen regelmatig lopen maar buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Ratten en ander groot ongedierte

De gemeente kan gespecialiseerde mensen inzetten om grotere dieren - zoals ratten effectief en met een minimale milieubelasting te bestrijden. U kunt de gemeente dit het beste laten bestrijden.

Bij overlast door ratten kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum (0485 348 383).

Tips om overlast van muizen en ratten te voorkomen

 • plaats geen open vuilniszakken of afvalbakken in uw (voor)tuin, muizen en ratten gebruiken deze als voedingsbron;
 • ruim rommel en afval rondom het huis zo veel mogelijk op, muizen en ratten kunnen dit als schuilplaats gebruiken;
 • plaats afgesloten vuilniszakken niet langer dan een paar dagen buiten;
 • heeft u een lekkage in het riool, repareer dit dan zo snel mogelijk. Via het riool kunnen ratten of muizen het huis binnendringen;
 • een rioolverstopping of -verzakking kan het gevolg zijn;
 • als u kippen of konijnen heeft, strooi het voer dan niet in de tuin maar voer de dieren in een afgesloten omgeving in een voerbak;
 • plaats daarvoor kippengaas of een andere afscheiding met openingen kleiner dan 0,4 cm2. Voer gedoseerd zodat de voerbakken ‘s nachts leeg zijn;
 • heeft u een vijver met vissen, voer de vissen dan niet meer dan ze opeten en berg het visvoer goed afgesloten op;
 • maak gaten en spleten in muren, kruipruimte en riool dicht;
 • maak roosters en luchtgaten dicht met heel fijn ijzergaas. Een gaatje van 0,4 centimeter is voor een muis al voldoende om binnen te komen!
 • voer eenden en vogels met mate, brood dat blijft liggen trekt muizen en ratten aan.

Mieren in de tuin

Mieren hebben een grote afkeer van nogal wat geurtjes en materialen. U kunt overlast van mieren in uw tuin beperken met de volgende gifloze methoden:

 • Strooi bladeren uit van lavendel, tijm, marjolein, tomaat en varens.
 • U kunt planten neerzetten zoals boerenwormkruid, afrikaantjes en goudsbloemen.
 • Strooi rode peper, koffiedik, kruidnagel, knoflookpoeder, gebroken eierschalen, kalk, gesteentemeel uit.
 • Giet uien- en knoflooksap uit.
 • In tuincentra kunt u niet-giftige afweermiddelen kopen. Deze sterk geurende stoffen tasten het oriëntatievermogen van de mier aan.

Bladluizen in de tuin

Bladluizen leven van plantensappen die ze opzuigen door de plant aan te boren. Aangetaste planten kunnen zo verzwakken en uiteindelijk doodgaan. U kunt luizen bestrijden met natuurlijke en natuuridentieke bestrijdingsmiddelen, zoals pyrethrinen (pyrethrum en pyrethoden). Let op! Pyrethrinen zijn zeer giftig voor insecten.

U kunt een luizenplaag voorkomen door sterke en gezonde planten in de tuin te zetten. Vestigen meerdere luizenkolonies zich op de plant, dan kunt u met allerlei huismiddeltjes en preventieve maatregelen schade aan planten voorkomen. Schieten deze tekort? Gebruik dan middelen op basis van organische vetzuren.

Slakken in de tuin

Slakken kunnen flinke schade aanrichten in uw tuin. Helaas zijn slakkenbestrijdingsmiddelen ook giftig voor die dieren die u wel graag in uw tuin ziet en voor wie slakken een smakelijk hapje zijn. Zo kunnen egels, padden en vogels sterven na het eten van vergiftigde slakken. Bestrijdingsmiddelen tegen slakken zijn op basis van metaldehyde: een gif dat wordt opgenomen door de maag. Metaldehyde is erg giftig voor zoogdieren en dus ook voor egels, een natuurlijke vijand van de slak. De egelopvang zit hierdoor vol met zieke egels.

Bijen of wespen

Een bijennest of wespennest kunt u het best laten weghalen door een imker. Voor overlast van bijen en wespen in de openbare ruimte kunt u het beste contact op nemen met de gemeente.

Steenmarters

Steenmartens zijn in Nederland een beschermde diersoort, dus deze mag niet bestreden worden. Het dier weren met natuurlijke middelen mag wel. Er zijn mogelijkheden om de schade te voorkomen of te beperken. Voor meer informatie hierover kun u contact op nemen met de gemeente, (0485 348 383).