Er zijn steeds vaker hevige regenbuien. Zit dan net uw afvoer verstopt door mos en bladeren?

Dan kunnen de gevolgen erg vervelend zijn. Daarom is goed en regelmatig onderhoud van groot belang. Een stortbui krijgt dan veel minder vat op uw dak. Waar moet u op letten?

Platte daken, dakramen en dakkapellen

Vaak zorgt de waterafvoer langs beide zijden van dakkapellen en dakramen voor problemen. Ook huizen met een plat dak zijn gevoelig. Vervuiling kan zorgen voor een slechte afvoer van het water. Goed schoonmaken en schoonhouden is het advies. Controleer de dakbedekking op veroudering en verwijder eventuele begroeiing.

Pannendak

Dakpannen hebben eigenlijk geen onderhoud nodig. Maar een beschadiging door storm is niet altijd te voorkomen. Zorg daarom dat u altijd een aantal dakpannen op reserve heeft, inclusief nokvorsten. Dit zijn de speciaal gevormde dakpannen die de nok van het dak afsluiten.

Balkons

Houd de afvoer van het balkon goed schoon. Bij slecht functionerende afvoeren kan door een hoge balkonrand of doordat het balkon nauwelijks afloopt, water blijven staan en voor problemen zorgen.

Afvoeren

Verstopte afvoeren van goten en daken kunt u voorkomen door bijvoorbeeld een zogeheten boldraadrooster te plaatsen en deze samen met de dakgoot of het platte dak regelmatig schoon te maken. Beter nog is om de standleiding te voorzien van een zogenoemde bladvanger.

Onder het maaiveld

Zorg ervoor dat de dompelpomp van uw ondergrondse garage in goede staat is en zorg dat u gealarmeerd wordt als de pomp onverwachts niet werkt. Bijvoorbeeld door een waterdetector te plaatsen, die een melding geeft zodra het water te hoog komt te staan. Bedenk ook hoe u water kunt lozen als het riool overbelast is. Soms is een slang naar buiten voldoende. Maar als het water via de straat uw garage binnenloopt, helpt ook deze oplossing niet meer. Vraag anders uw installateur naar de mogelijkheden.