In Siebengewald is een poos geleden een zesde AED geplaatst bij d’n Boerenbond, Boterdijk 59. Verspreid over de gemeente Bergen hangen nu bijna 30 AED’s die 24/7 bereikbaar zijn.

Foto voorzijde D'n Boerenbond met een AED aan de muur

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt met een elektrische schok.

Wie mag een AED bedienen?

Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Als u dan een keer een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.

Burgerhulpverlening

Kunt u reanimeren? Word dan burgerhulpverlener. Zodra via 112 een melding binnenkomt van een hartstilstand bij u in de buurt ontvang u een melding. Het kan zijn dat u direct op pad wordt gestuurd om te gaan reanimeren of om een AED te halen. Een burgerhulpverlener is er vaak eerder dan de ambulance. Dit is belangrijk, want met de juiste hulp in de eerste 6 minuten is de kans op overleving het grootst.

Wilt u burgerhulpverlener worden?

Heeft u een reanimatie-, BHV- of EHBOcursus gevolgd dan kunt u zich aanmelden via de website van de Hartstichting(externe link). Wilt u graag een reanimatie-, BHV- of EHBO-cursus volgen om burgerhulpverlener te worden? Neem dan contact op met het Rode Kruis (externe link).

Meer informatie

Wilt u meer weten over AED’s in gemeente Bergen, de locaties waar ze hangen, meer leren over eerste hulp bij ongevallen? Kijk dan op deze pagina.