Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei staan we stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil. In de gemeente Bergen vindt de herdenking plaats bij het Monument der Gevallenen in Wellerlooi.

Herdenkt u met ons mee?

De deelnemers verzamelen zich om 19.30 uur bij Jachthut op den Hamer, Twistedenerweg 2 in Wellerlooi. Daarna trekt de stoet in stilte, onder begeleiding van het Sint Antoniusgilde uit Well, naar het monument voor de herdenking. Voor bezoekers die minder mobiel zijn is vervoer beschikbaar.

Bij het monument

Na een woord door de ceremoniemeester en het voorlezen van de namen van de zeven slachtoffers tijdens het dodenappèl wordt het signaal Taptoe gespeeld. 

Om 20.00 uur is het twee minuten stil. Vervolgens speelt de fanfare/harmonie het Wilhelmus. Het college van Gemeente Bergen, een afvaardiging van Gemeinde Weeze, het Sint Antoniusgilde uit Well, een afvaardiging van de veteranen uit de gemeente Bergen, familieleden van de slachtoffers en bezoekers leggen een krans of bloemen bij het monument. 

Leerlingen van de basisschool leggen de kransen namens het gemeentebestuur van Bergen (L) en Gemeinde Weeze /Stadt Goch. Ook dragen deze leerlingen een gedicht voor. Daarna houdt burgemeester Manon Pelzer een toespraak.

Na afloop

Na afloop van de ceremonie bent u van harte welkom om na te praten bij Jachthut op den Hamer. De koffie en cake staan klaar.

Aanvullende informatie

Ieder jaar neemt een andere school en fanfare/harmonie uit de gemeente deel aan de herdenking op 4 mei. In 2023 was dit de Vitusschool en Harmonie De Vriendenkring uit Well.

Voor de komende jaren zijn dit:
2024: Bergen, Basisschool De Fontein/De Klimop en Fanfare Les Montagnards 
2025: Afferden, Basisschool ’t Diekske en Fanfare Helpt Elkander
2026: Siebengewald, Basisschool ’t Kendelke en Fanfare/drumband Eendracht
2027: Wellerlooi, Catharinaschool en Fanfare Nooit Gedacht
2028: Well, Vitusschool en Harmonie De Vriendenkring

Hieronder kunt u de speech van burgemeester Manon Pelzer downloaden.

    Digitale bloem leggen

    Wilt u een digitale bloem leggen bij het monument? Ga naar: Wellerlooi, verzetsmonument - Nationaal Comité 4 en 5 mei : Nationaal Comité 4 en 5 mei(externe link)

    Meer informatie