Wat is het?

Wanneer een kind levenloos wordt geboren, is dit een groot emotioneel gemis. Als u wilt, kunt u uw kind laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is niet verplicht. Met deze registratie is uw kind voor u zichtbaar via MijnOverheid.nl(externe link) en op een uittreksel van de BRP. 

Hoe werkt het?

U kunt een verzoek tot registratie doen als u op het moment van de geboorte in Nederland woonde en stond ingeschreven in de BRP. Het maakt niet uit hoe lang de zwangerschap heeft geduurd. U kunt uw kind alleen voor uzelf laten registeren. Omdat het een heel persoonlijke situatie is, kunt u dit niet namens de andere ouder doen.

Wat moet ik doen?

U doet een verzoek tot registratie bij de gemeente waar u woont.

Wat moet ik meenemen?

  • Akte van geboorte (levenloos) of een akte van levenloos geboren kind. Heeft u geen akte? Dan kunt u die alsnog laten opmaken bij de gemeente waar uw kind is geboren;
  • Een geldig identiteitsbewijs;
  • Is uw kind in het buitenland geboren? Neem dan ook de documenten van de geboorte mee, zoals een in het buitenland opgemaakte akte waarin staat dat uw kind levenloos is geboren.

Vindt u het moeilijk om deze documenten te krijgen? Geef dit dan aan bij de gemeente. De gemeente gaat in deze situatie mild en begripvol om met de regels. U kunt dan een verklaring over de geboorte van uw kind afleggen bij de gemeente.

Hoe lang duurt het?

U krijgt binnen 4 weken na het indienen van het verzoek een reactie van de gemeente.

Aanvullende informatie 

Naam opgeven

Het kan voorkomen dat de namen van uw kind niet op de akte van geboorte (levenloos) of akte van levenloos geboren kind staan. In dat geval geeft u de namen door bij het verzoek tot registratie. Ouders kunnen afzonderlijk van elkaar andere namen opgeven. Dat is in deze situatie geen enkel probleem.

Registratie bekijken

Alleen u en de ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen de registratie bekijken. Andere overheidsinstanties krijgen geen gegevens over uw kind.

Buitenland

Bent u na de geboorte van uw kind naar het buitenland verhuisd? Dan doet u uw verzoek tot registratie in de laatste gemeente in Nederland waar u stond ingeschreven.