Wat is het?

Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving. Dit kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een buitengewone prestatie tijdens betaald werk. Als u iemand kent in uw omgeving die een lintje verdient, dan kunt u die persoon voordragen.

Hoe werkt het?

De lintjesregen vindt jaarlijks plaats op de laatste werkdag voor Koningsdag. De meeste Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt tijdens deze 'lintjesregen'. Als u iemand wilt voordragen voor de lintjesregen van het volgend jaar, dient u uw complete voorstel in vóór 1 juli. 

Wilt u de onderscheiding tijdens een tussentijdse gelegenheid laten uitreiken? Bijvoorbeeld bij het afscheid van een vrijwilliger? Vraag de onderscheiding dan minimaal 6 maanden van tevoren aan.

Wat moet ik doen?

U vult via de website van Lintjes.nl(externe link) een digitaal aanvraagformulier(externe link) in. Wilt u uw aanvraag liever schriftelijk indienen? Neem dan contact op met het secretariaat van de burgemeester via (0485) 34 83 83 of 14 0485 of stuur een e-mail naar het bestuurssecretariaat.

Waar moet ik op letten?

  • De voorgestelde persoon woont in de gemeente Bergen (L);
  • De verdiensten zijn veelal langdurig en/of op basis van een opvallend initiatief met veel maatschappelijke uitstraling;
  • De verdiensten lopen tot op de dag van vandaag, of zijn op moment van uitreiking recentelijk afgerond.

Kijk voor de volledige richtlijnen op Lintjes.nl(externe link). Voor meer informatie kunt u ook bij het secretariaat van de burgemeester terecht.

Aanvullende informatie

De burgemeester brengt haar advies uit over alle voorstellen. De Commissaris van de Koning geeft daarna zijn oordeel en stuurt het voorstel door naar het de Kanselarij der Nederlandse Orden. Een onafhankelijk college, het Kapittel voor de Civiele Orden, adviseert vervolgens de 'minister die het aangaat'. Wanneer de minister positief beslist, wordt de onderscheiding bij koninklijk besluit verleend. De gemeente informeert u over de uitkomst van het voorstel en maakt afspraken met u over het moment van uitreiking.