Vindt u het moeilijk om werk te vinden? Bijvoorbeeld omdat u nog niet genoeg ervaring heeft, of omdat u geen baan kunt vinden die goed bij u past? Deze mogelijkheden helpen u uw kans op werk te vergroten.

Ervaringscertificaat

Een ervaringscertificaat is een overzicht van alle kennis en ervaring die u in de praktijk heeft opgedaan. Hiermee kunt u aan werkgevers laten zien wat u weet en kunt. U vraagt een ervaringscertificaat aan op ervaringscertificaat.nl(externe link). Het UWV(externe link) of de gemeente kan u helpen bij de aanvraag.

Heeft u een Ziektewet-, WAO-, WIA-, Wajong- of WAZ-uitkering? Dan kan het UWV de kosten van het ervaringscertificaat misschien voor u betalen. Als u het zelf betaalt, kunt u het bedrag aftrekken van de belasting als scholingskosten.

Werken op proef

Heeft u een uitkering van het UWV? Dan kunt u 2 maanden op proef werken bij een werkgever. U doet ervaring op en kunt aan de werkgever bewijzen dat u geschikt bent voor de functie. Tijdens de proefperiode houdt u uw uitkering en betaalt de werkgever nog geen salaris. Na de proefperiode beslissen u en uw werkgever wat u gaat doen: u krijgt de baan en ontvangt voortaan salaris, of u stopt met werken en houdt uw uitkering.

Heeft u een proefplaats gevonden? Dan meldt u dit aan het UWV(externe link). Meer informatie over het werken op proef vindt u op de website van het UWV(externe link).

Participatieplaats

Ontvangt u een uitkering van de gemeente, maar is een gewone baan nog net een stapje te ver? Dan is een participatieplaats misschien iets voor u. U gaat tijdelijk gemakkelijk werk doen voor een werkgever. U houdt uw uitkering, maar ontvangt geen salaris.

De gemeente beslist of u op een participatieplaats gaat werken. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente via (0485) 34 83 83 of info@bergen.nl.

Detacheringsbaan

Heeft u een bijstands-, IOAW- of IOAZ-uitkering? Dan kunt u een detacheringsbaan via de gemeente of een re-integratieorganisatie krijgen. U gaat dan in dienst van de gemeente of de re-integratieorganisatie. Vervolgens wordt u uitgeleend aan een ander bedrijf, waar u gaat werken. U verdient het minimumloon.

Bij detachering werkt u minstens 32 uur per week. U houdt de detacheringsbaan minimaal 6 maanden en maximaal 36 maanden. Daarna kunt u vaak bij het bedrijf in dienst gaan.

Bijscholen of omscholen

Heeft u een uitkering en wilt u een cursus of opleiding volgen? Neem dan eerst contact op met het UWV of de gemeente. Duurt de opleiding korter dan een jaar en kunt u zonder deze opleiding moeilijk werk vinden? Dan kunt u waarschijnlijk uw uitkering behouden.

Andere regelingen waar u misschien gebruik van kunt maken: