Wethouder Claudia Ponjee van Gemeente Bergen en Anton Honing van BiblioPlus hebben gisteren, onder het toeziend oog van ketenpartners, het Informatiepunt Bergen feestelijk geopend.

Het Informatiepunt bevindt zich in Bibliotheek Bergen in Den Asseldonk in Nieuw Bergen en is iedere woensdag- en donderdagmiddag open van 14.00 tot 17.00 uur.

Inwoners kunnen bij het Informatiepunt terecht voor al hun vragen. Bijvoorbeeld als ze een brief van een (overheids)instantie hebben ontvangen die ze niet begrijpen, of als ze hulp nodig hebben bij het invullen van een formulier. De speciaal opgeleide vrijwilligers van het Informatiepunt helpen hen gratis verder. Waar nodig verwijzen ze de inwoners door naar de juiste ketenpartner.

Waardevolle aanvulling

“In de gemeente Bergen zijn verschillende instanties en initiatieven die inwoners verder helpen bij vragen of problemen. Het Informatiepunt is een waardevolle aanvulling op dit huidige aanbod aan ondersteuning”, licht wethouder Ponjee toe.

“Het Informatiepunt is niet alleen een plek waar mensen terecht kunnen bij vragen. Het stimuleert ook de samenwerking tussen ketenpartners en zorgt ervoor dat inwoners snel bij de juiste instantie belanden. Zo voorkomen we dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd of verdwalen in het woud aan regels en regelingen.”

Belang van samenwerking

Al tijdens de opening van het Informatiepunt Bergen werd het belang van de samenwerking tussen de ketenpartners benadrukt. Na de officiële opening konden de ketenpartners namelijk meedoen met de informele netwerkbijeenkomst. In de vorm van een informatiemarkt konden de aanwezigen kennis maken en bijpraten met en hun dienstverlening presenteren aan de andere ketenpartners.

Andere Informatiepunten

Het Informatiepunt is onderdeel van het landelijk programma Digitale Inclusie dat in 2019 is gestart. Daarbij werken de Koninklijke Bibliotheek, de Openbare Bibliotheken en Uitvoeringsorganisaties van de overheid samen om mensen met minder digitale vaardigheden te ondersteunen bij het omgaan met de digitale overheid.

Het Informatiepunt gaat verder dan de digitale overheid. Het helpt mensen in alle contacten met organisaties, waaronder ook brieven, fysieke formulieren en telefoongesprekken. Het is de bedoeling dat er een landelijk dekkend netwerk van Informatiepunten in bibliotheken word gerealiseerd. Inmiddels heeft elke hoofdvestiging van BiblioPlus in de gemeenten Bergen, Gennep en Land van Cuijk een Informatiepunt.