Lukt het niet meer om uw eigen huis schoon en leefbaar te houden? De gemeente gaat er vanuit dat u eerst probeert een oplossing met hulp van familie en anderen uit uw omgeving  te organiseren. Is hulp uit uw omgeving niet voldoende, dan kunt u huishoudelijke hulp vragen bij de gemeente.

Huisgenoten: gebruikelijke hulp

Gebruikelijke hulp is de hulp die huisgenoten normaal gesproken aan elkaar geven. In een normaal huishouden zijn de huishoudelijke taken verdeeld. Bij het toekennen van huishoudelijke hulp verwacht de gemeente daarom dat partner, kinderen of huisgenoten een deel van de huishoudelijke taken op zich nemen. Voor deze taken krijgt u geen hulp van de gemeente.

Zelf huishoudelijke hulp regelen

Er zijn schoonmaakdiensten, glazenwassers, klusjesmannen en dergelijke die u kunt inschakelen voor hulp in het huishouden. Bent u in staat om zelf uw huishoudelijke hulp in te kopen, dan kunt u op zoek gaan naar een thuishulp. Er zijn verschillende organisaties die u verder kunnen helpen.

Wasserette of strijkservice

Heeft u moeite met het doen van de was, dan kan een wasservice of strijkservice een oplossing zijn. Dit kan via een wasserette of stomerij.

Hulp bij het huishouden aanvragen bij de gemeente

Als u door ouderdom, ziekte of handicap zelf niet in staat bent om huishoudelijk werk te doen en er is niemand die de taken kan overnemen, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Team om hulp bij het huishouden te vragen.

Keukentafelgesprek

Heeft u een melding gedaan bij het Sociaal Team? Dan wordt u uitgenodigd voor een keukentafelgesprek. Dit gesprek voert u met een medewerker van het Sociaal Team. U bespreekt wat u nog wel kan en wat niet meer lukt in het huishouden.

Na het gesprek beoordeelt de gemeente of u voor hulp bij het huishouden in aanmerking komt. Wanneer er bij u thuis iemand is die de huishoudelijke taken nog wel kan doen, komt u niet in aanmerking voor hulp bij het huishouden..

In natura of met pgb

Soms lukt het niet om het probleem op een laagdrempelige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u hulp bij het huishouden organiseren. Dit kan op twee manieren:

  1. U krijgt thuiszorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura.
  2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt u ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten.

Eigen bijdrage

De gemeente vraagt voor hulp bij het huishouden een eigen bijdrage. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de hoogte van de eigen bijdrage.