Honden aan de lijn, ook in natuurgebieden (19-02-2020)

Hondenbezitters trekken er graag op uit met hun viervoeter. Even rennen in het bos of lekker spelen op de heide.

Wandelaar met aangelijnde hond in het bosIn  natuurgebieden, met uitzondering van de losloopgebieden, moeten honden  aan de lijn. Er zijn incidenten geweest met loslopende honden die aangelijnde honden hebben aangevallen.

De boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) gaan strenger controleren en verbaliseren in onze natuurgebieden.

Waarom aan de lijn?

Honden stammen af van de wolf en hebben dan ook nog eigenschappen die ons hieraan herinneren. Denk aan het jachtinstinct. In de bossen en natuurgebieden is het voor een hond verleidelijk om op ontdekkingstocht te gaan. Ze kunnen dan vogels en zoogdieren opschrikken en verjagen. Daardoor kunnen deze bijvoorbeeld hun nest in de steek laten of hun jongen niet meer terugvinden. Daarnaast zijn veel recreanten bang voor honden of vinden het gewoon hinderlijk als honden aan hen snuffelen of tegen hen opspringen.

Samen genieten

Om ervoor te zorgen dat we samen gebruik kunnen blijven maken van de prachtige natuurgebieden in de gemeente Bergen, moeten alle honden aan de lijn. Voor het laten loslopen van uw hond kunt u een bekeuring van € 104,- ontvangen. Alleen in de speciale losloopgebieden mag uw hond vrij rondrennen.

Losloopgebieden

Wilt u uw viervoeter graag even laten ravotten? Dat kan in de twee speciale gebieden waar honden wel los mogen lopen:

  • bij Boswachterij Afferden (10 hectare)
  • bij het Eendenmeer in Nieuw Bergen (11 hectare).

Pagina opties